Uz ove trikove možete otkriti je li meso pokvareno

Uz ove trikove možete otkriti je li meso pokvareno

Uz ove trikove možete otkriti je li meso pokvareno
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kada je riječ o kvarljivosti i roku trajanja namirnica, posebna pozornost obraća se mesu. Što nam govore boja mesa, njegova tekstura i miris i kako prema tim pokazateljima možemo vidjeti je li meso dobro za jelo ili je neupotrebljivo?

Rok trajanja mesa

Kod kupnje bilo koje namirnice, pa tako i mesa, prvo pogledajte deklaraciju. Provjerite datum pakiranja, rok trajanja, zemlju porijekla i ostale podatke s deklaracije. Ako ti podaci nisu navedeni ili nisu čitljivi - ne kupujte. Dobro pregledajte i ambalažu - ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice - ne kupujte.

Miris mesa

Ako je s deklaracijom i ambalažom sve u redu, odnosno ako kupujete svježe meso na pultu, slijedi provjera (gotovo) svim osjetilima, pri kojoj će vam najtočnije odgovore dati njuh - mirisanjem ćete najlakše otkriti je li mesu prošao rok. Neovisno o vrsti mesa, ako se osjeti ukiseljen ili truležni miris meso nije jestivo.

Kada kupujete mljeveno meso posebno je važno provjeriti miriši li svježe. Ono, naime, može na prvi pogled izgledati svježe i normalno, ali to ne mora značiti da i je, pa je mirisanje prva mjera opreza.J ak, opor miris neugodan za nos siguran je znak da je meso nejestivo.

Tekstura mesa

Izgleda li vam meso nekako sluzavo? Ako je odgovor potvrdan, nemojte ga jesti, jer to je znak da su se na površini počele umnožavati bakterije. Meso koje se pokvarilo obično će biti gnjecavo na dodir, što se osjeti i kroz foliju. Kao posljedicu razmnožavanja gljivica možete na njemu uočiti zelena i crna područja.

Boja mesa

Pomno provjerite boju mesa, ali nemojte se potpuno u nju pouzdati. Ona ovisi o vrsti životinje, o načinu držanja i hranjenja, o dobi životinje u vrijeme klanja, ali i o izloženosti mesa kisiku i svjetlu, o temperaturi na kojoj se meso čuva itd. Većina ljudi povezuje lijepu, jaku crvenu boju sa svježim mesom, ali ona nije dovoljan pokazatelj svježine niti to znači da je svaka druga boja loša. Primjerice, ako na mljevenom mesu uočite smeđu ili tamnosivu boju to ne znači da se počelo kvariti, nego jednostavno da nije bilo izloženo kisiku.

Mljevena govedina nije uvijek privlačne sjajne crvene boje, ipak kupci najčešće biraju takvu. I smeđe i tamnosivo meso dobri su za jelo, ali ako je zelenkasto ili tamno i mutno, vrijeme je za bacanje.

Čuvanje mesa

Važno je držati meso na odgovarajućoj temperaturi. Ako je meso provelo više od dva sata na temperaturi višoj od 4°C (što je najviša preporučena temperatura u hladnjaku) nemojte ga jesti bez obzira na to kako miriši i kakvu boju ima.

Sirovo meso u hladnjaku uvijek držite odvojeno od namirnica koje se jedu bez toplinske obrade, kako ne bi došlo do mogućeg prijenosa bakterija.

Pokvareno meso

Svaki puta kad su vam sumnjivi izgled, tekstura, miris ili okus mesa najbolje je rješenje baciti ga. Jedenjem zdravstveno neispravnog mesa riskirate gastrointestinalne infekcije, pa i razvoj težih bolesti probavnog sustava. Zato birajte, kupujte i pripremajte meso oprezno.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti