KBC Zagreb: Stiglo prvo od tri mehanička srca

KBC Zagreb: Stiglo prvo od tri mehanička srca

KBC Zagreb: Stiglo prvo od tri mehanička srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila prof. Davor Miličić kaže kako će nabavkom tri mehanička srca biti zadovoljene potrebe te klinike te dugoročno riješeno zbrinjavanje najtežih bolesnika.

Prva pristigla srčana pumpa može zamijeniti funkciju srca 30 dana pa je pogodna za održavanje na životu bolesnika koji čekaju presađivanje srca, koji su vezani uz bolesničku postelju u jedinici intenzivne skrbi te ovisni i visokim dozama lijekova.

Najveći dio novca, u iznosu od 2,5 milijuna kuna, za nabavku tri uređaja osiguran je iz Državnog proračuna, a dio je prikupljen u dobrotvornoj akciji "Darujmo život", koju su pokrenuli Klinika za bolesti srca i krvnih žila i Hrvatska udruga Transplant.

Inače, zatajenje srca najčešća je bolest u Hrvatskoj, od koje umire 50% bolesnika. Polovica srčanih bolesnika umire u roku od 4 do 5 godina, a jedino rješenje je presađivanje srca. No lista čekanja na srce je duga, organa nema dovoljno pa mnogi bolesnici umiru čekajući na operaciju.

Ne dočekavši mehaničko srce prije dva mjeseca preminuo je i Siščanin Mateo Orehovac koji se, kao bolesnik koji je na Rebru čekao transplantaciju srca, javno uključio u akciju "Darujmo život" želeći da ona stigne i bude od pomoći teškim srčanim bolesnicima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti