Kemoterapija preko bradavica za liječenje raka dojke

Kemoterapija preko bradavica za liječenje raka dojke

Kemoterapija preko bradavica za liječenje raka dojke
  • Objavljeno: Subota, 05.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici tvrde kako je distribuiranje kemoterapije preko bradavica, najučinkovitiji način liječenja raka dojke.

Istraživači s Jefferson sveučilišta iz Philadelphije otkrili su da ako izravno napadaju kanale dojke, tada će na oboljelo područje moći dostaviti visoku koncentraciju lijekova.

Pošto se većina karcinoma dojke najviše stvara u stanicama ovojnice mliječnih kanala, već dugo se smatra kako bi se metoda gdje se mali kateter smjesti u bradavicu, trebala koristiti kao alternativa tradicionalnom intravenoznom načinu distribuiranja.

U istraživanju je sudjelovalo 12 pacijentica koje su primale kemoterapiju kroz bradavicu i tri pacijentice koje su primale preko dripa.

Rezultati su pokazali kako postoji veća koncentracija lijekova u tkivu dojke kada se lijek primi preko bradavica, u odnosu na tradicionalni način gdje je bilo "vrlo malo, ili ništa" prisutnosti lijeka u dojkama.

"Naši rezultati podupiru teoriju da ako direktno tretiramo tkivo dojke, tada možemo isporučiti puno veću koncentraciju lijeka tamo gdje je potrebna, uz daleko manje negativnih učinaka na tkiva koja se nalaze izvan grudi," Daily Mail prenosi izjavu onkologa dr. Vereda Stearnsa

Znanstvenici su također otkrili kako je ovaj način manje škodljiv, to jest da ne stvara neugodne nuspojave tradicionalno povezane s kemoterapijom, kao što je gubitak kose i umor.

Jedini simptomi koje su pacijentice prijavile je bila umjerena bol u bradavicama i osjećaj težine u dojkama koji je trajao oko sat vremena.

Unatoč nalazima, mnogi specijalisti za rak dojke ostaju oprezni i tvrde kako su potrebni daljnji testovi na većim skupinama žena kako bi se potvrdila teorija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti