Znanstvenici tvrde kako bi virusi mogli uzrokovati i do 40% karcinoma

Znanstvenici tvrde kako bi virusi mogli uzrokovati i do 40% karcinoma

Znanstvenici tvrde kako bi virusi mogli uzrokovati i do 40% karcinoma
  • Objavljeno: Petak, 04.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je kako bi virusi mogli biti odgovorni za 40 posto karcinoma, uključujući leukemiju i tumore na mozgu.

Ako se se teze pokažu točne u daljnjim analizama, ovo istraživanje bi moglo utrti put za cjepivo protiv nekoliko vrsta raka te za razne terapije kako bi ih izlječili.

Tvrdnja se temelji na istraživanju koje je otkrilo viruse u različitim vrstama raka za koje se nikada nije mislilo da su povezani s infekcijom.

Naravno, već se nekoliko desetljeća zna da virusi uzrokuju neke vrste karcinoma, no smatralo se kako oni čine samo 10 do 20 posto slučajeva.

Najpoznatiji su virusi hepatitisa B i C koji mogu uzrokovati rak jetre, a naravno tu je i humani papiloma virus (HPV) koji može uzrokovati rak grlića maternice.

Znanstvenici s Karolinska Instituta u Švedskoj otkrili su virusnu vezu i s meduloblastomom, a to je najčešći oblik dječjeg tumora na mozgu.

Prije dvije godine je otkriveno kako Merkel cell karcinom, agresivni rak kože, često prati infekcija poliomavirusom koji je uobičajen među životinjama i može se proširiti na ljude.

Zanimljiva je i tvrdnja kako virusi možda uzrokuju rak prostate.

Dobitnik Nobelove nagrade Harald zur Hausen, otkrio je vezu između raka vrata maternice i HPV-a još u 1980-ima, a tada je rekao kako očekuje navalu otkrića i predložio kako bi virusi mogli biti uključeni i u razvoj drugih karcinoma, tipa rak kože, dojke, pluća i crijeva.

"Ako uspijemo razumjeti kako funkcioniraju ti virusi, možda uspijemo spriječiti prijenos zaraze na ljude, a možda čak stvoriti i koristiti terapije koje će koristiti pacijentov vlastiti imunološki sustav kako bi se uništile zaražene ili karcinomske stanice" Top News prenosi izjavu prof. Alana Rickinsona sa Sveučilišta Birmingham.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti