Kirurško liječenje debljine može uzrokovati malformacije u trudnoći

Kirurško liječenje debljine može uzrokovati malformacije u trudnoći

Kirurško liječenje debljine može uzrokovati malformacije u trudnoći
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje su kirurški liječile debljinu dovode svoje buduće bebe u opasnost uzrokovanu nedostatkom vitamina, kažu australski znanstvenici.

Autori studije dokumentirali su slučaj žene koja je kirurški liječila debljinu (zahvatom zaobilaženja žući i gušterače) sedam godina prije rođenja djeteta. U devetom tjednu trudnoće, majka je bila dijagnosticirana s teškim nedostacima vitamina A, D i K, te anemijom željeza. Unatoč liječenju, razina vitamina A ostala je kritično niska tijekom cijele trudnoće.

Njen sin rođen je sa značajnim malformacijama oba oka, a njegov vid ostao je slab unatoč liječenju. Znanstvenici su naveli da je prvih osam tjedana trudnoće najkritičnije razdoblje u razvoju organa, uključujući i stvaranje vizualnog sustava.

Članak je objavljen u lipanjskom broju časopisa AAPOS, publikaciji Američkog udruženja za dječju oftalmologiju i strabizam.

"Majčin opis noćnog sljepila, niska razina vitamina A tijekom trudnoće, te dodatni pokazatelji koji upućuju da je bio i manjak vitamina A kod potpore novorođenčadi, pokazuju da je nedostatak vitamina A glavni uzrok nastalom problemu. Ovaj slučaj pokazuje da je vitamin A vrlo važan za normalan razvoj oka kod fetusa, posebno za trudnice koje su prošle operaciju želučanog bypassa kako bi poboljšale svoju plodnost. " navodi u publikaciji AAPOS-a glavni istraživač dr. Glen Gole, s oftalmološkog odjela Kraljevske dječje bolnice na odjelu za pedijatriju i zdravlje djece u Brisbaneu.

"Kirurško liječenje debljine postaje sve češće, posebno zbog zdravstvene prednosti koje proizlaze iz smanjenja pretilosti", komentirao je urednik časopisa dr. David G. Hunter. "Nažalost, neki oblici ove operacije uzrokuju nedostatak vitamina, a u ovom slučaju problem je doveo do defekta novorođenčadi koje je uzrokovalo sljepoću kod djeteta. Nismo upoznati s drugim slučajevima s ovakvim problemom, ali je važno za svaku ženu koja razmišlja o djetetu, a imala je ovakav tip operacije, neka provjeri ima li problema s nedostatkom vitamina."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti