Može li kakao pospješiti pamćenje?

Može li kakao pospješiti pamćenje?

Može li kakao pospješiti pamćenje?
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovita konzumacija kakaa može pospješiti pamćenje.

Znanstveni tim je proučavao utjecaj namirnica s visokim udjelom antioksidanata na funkcioniranje mozga. Prethodna istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, ali i pospješiti kognitivne funkcije.

Provjerite zašto je kakao zdraviji od crnog vina!

U istraživanju je sudjelovalo 37 odraslih zdravih osoba u dobi od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 mjeseca pili kakao. Jedna skupina je pila kakao s niskim udjelom flavonoida, a druga s visokim udjelom.

Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da skupina, koja je pila kakao s visokim udjelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja. Učinak je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.

Jeste li znali da je kakao moćan antioksidant i odličan izvor minerala?

No, znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno provesti istraživanje na većem broju sudionika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu prehranu uvedete i kakao.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti