Može li kakao pospješiti pamćenje?
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovita konzumacija kakaa može pospješiti pamćenje.
Znanstveni tim je proučavao utjecaj namirnica s visokim udjelom antioksidanata na funkcioniranje mozga. Prethodna istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, ali i pospješiti kognitivne funkcije.
Provjerite zašto je kakao zdraviji od crnog vina!
U istraživanju je sudjelovalo 37 odraslih zdravih osoba u dobi od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 mjeseca pili kakao. Jedna skupina je pila kakao s niskim udjelom flavonoida, a druga s visokim udjelom.
Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da skupina, koja je pila kakao s visokim udjelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja. Učinak je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.
Jeste li znali da je kakao moćan antioksidant i odličan izvor minerala?
No, znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno provesti istraživanje na većem broju sudionika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu prehranu uvedete i kakao.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345