Koje prednosti kriju gljive?

Koje prednosti kriju gljive?

Koje prednosti kriju gljive?
  • Objavljeno: Subota, 28.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gljive sadrže malo soli, masti, kolesterola i kalorija. Jedna šalica gljiva sadrži tek 15 kalorija, 0 grama masti, 2.2 grama proteina i 2.3 grama ugljikohidrata. Iako postoje različite vrste gljiva, njihova nutritivna svojstva su poprilično slična.

Gljive su bogat izvor vitamina B kompleksa. Također su jedini biljni izvor vitamina D. Pružaju nekoliko vrsta minerala, čiji unos može biti teško zadovoljiti putem uobičajene prehrane. To su selen, kalij, bakar, željezo i fosfor.

Pripremite omlet sa špinatom, gljivama i mozzarellom!

Gljive također sadrži kolin, spoj neophodan za adekvatan san, pravilno funkcioniranje mišića, pamćenje i koncentraciju.

Prevencija dijabetesa

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija gljiva može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Znanstvenici su ustanovili da konzumacija gljiva može pospješiti kontrolu razine šećera u krvi kod dijabetičara i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Gljive su odličan izvor vitamina D!

Zdravlje srca

Vlakna, kalij i vitamin C pospješuju kardiovaskularno zdravlje. Gljive su odličan izvor kalija, a sadrže onoliko soli koliko je potrebno da kalij može djelovati i pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka i smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.

Imunitet

Istraživanja su pokazala da selen može ojačati imunološki sustav i pospješuje borbu protiv različitih vrsta infekcija. Selen možemo pronaći u gljivama, a neka istraživanja su pokazala i da može pomoći u borbi protiv stanica raka.

Kontrola tjelesne težine

Dijetalna vlakna igraju važnu ulogu u kontroli tjelesne težine i radu probavnog sustava. Gljive su odličan izvor dijetalnih vlakana koja će smanjiti oslobađanje hormona gladi, ghrelina, i duže vrijeme održavati sitost i na taj način pomoći u smanjenju broja unesenih kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti