Koje pretrage napraviti, ako imate problema s dišnim putevima?

Koje pretrage napraviti, ako imate problema s dišnim putevima?

Koje pretrage napraviti, ako imate problema s dišnim putevima?
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prve zrake proljetnog sunca većinu vesele. Duži dani, sunce, rascvala priroda i više vremena na otvorenom. No, vjerovali ili ne, nekima je upravo to noćna mora. Da, dobro ste čuli. Radi se naravno o osobama koje pate od određenih poteškoća s dišnim putevima, kao što su astma ili alergija. Pa prve zrake sunca, obično znače i rascvale plodove pune alergena. Samim time brojni posjećuju ambulante sa simptomima kao što su kihanje, kašalj, sekret iz nosa i suzenje očiju.

Ponekad se tegobe s dišnim putevima ne mogu potpuno izliječiti, ali svakako se mogu ublažiti. A da bi se ublažili, potreban je detaljan i kvalitetan pregled te analiza.

Kako bismo vas ispravno savjetovali, krenuli smo u potragu za Poliklinikom koja možete pružiti detaljne testove i analize. Tako smo se odlučili za Polikliniku Čavka u Zagrebu, na adresi Jordanovac 99. Zašto baš Čavka? Spoj profesionalnosti, stručnosti, educiranog i ljubaznog osoblja te tehnologije.

Pa krenimo sa simptomima: kašalj, iskašljaj, zaduha, bol u prsima znak su da biste trebali napraviti pregled.

˝Prilikom prve posjete pacijent donosi na uvid svoju medicinsku dokumentaciju i popis lijekova koje uzima˝ - za početak su nam rekli u Poliklinici.

˝Pulmološki specijalistički pregled počinje anamnezom odnosno razgovorom pacijenta s liječnikom pulmologom o sadašnjim simptomima (tegobama) te o bolestima koje su prethodile kao i bolestima u obitelji. U našoj Poliklinici svakako ćete dobiti potpuno stručan, ljubazan i profesionalan pregled˝ - nastavljaju.

Ovisno o tegobama, ovdje možete napraviti gotovo sve pretrage koje mogu otkriti stanje dišnih puteva. Najčešće upravo alergološko testiranje, odnosno kožni ubodni („prick test“).

˝Test pokazuje alergijsku reakciju na određeni alergen, jednostavan je, siguran i brz, a rezultat se dobiva za 15-20 minuta, što omogućava učinkovito usmjeravanje i postavljanje dijagnoze i planiranje terapije. Izvodi se na unutrašnjoj strani podlaktice koja se očisti alkoholom nakon čega se stavi kapljica određenog alergena na kožu i lagano utisne lancetom. Istovremeno se može testirati više alergena, a uz to uvijek se radi tzv. pozitivna kontrola histaminom i negativna fiziološkom otopinom. Testirati se mogu alergeni koji u organizam dolaze udisajem ( inhalacijski) ili konzumacijom hrane (nutritivni)˝ - kažu u Poliklinici.

Otkrili smo da ovdje možete napraviti i spirometriju, laički rečeno “mjerenje daha”, odnosno metoda za mjerenje plućne funkcije. Ona se koristi za mjerenje plućnog volumena i kapaciteta pluća te brzine protoka zraka prilikom udaha i izdaha. Spirometrija je izuzetno vrijedna i nezamjenjiva metoda prilikom otkrivanja i praćenja stanja osoba s astmom, alergijama, KOPBom.

Upitali smo i koje dodatne pretrage možete napraviti, ako je potrebno.

˝Kod nas možete napraviti i RTG te MSCT prsnog koša. RTG konvencionalni radiogram prsišta je dio standardne pulmološke obrade, dok MSCT označava preciznu radiološku tehniku koja omogućuje detaljnu analizu plućnog parenhima kao i ostalih struktura i eventualnih abnormalnosti unutar prsnog koša˝- naglašavaju.

Ono po čemu je MSCT poseban jest upravo činjenica da omogućuje razjasniti razlog osnovnih plućnih tegoba ili znakova koji upućuju na bolesti pluća (simptoma) kao što je kašalj, otežano disanje, bol u prsima ili groznica, procijene ozljede prsa (uključujući srce, krvne žile, pluća, rebra i kralježnicu), benignih i malignih tumora, upale pluća, intersticijskih i kroničnih plućnih bolesti.

Kako biste napokon i vi zavoljeli proljeće, ali i još važnije – uživali u svakom njegovom trenutku, vrijem je da napravite detaljne preglede te dobijete plan terapije. Svakako vas pozivamo da se javite timu Poliklinike Čavka bilo za pregled ili za dodatna pitanja. Stručnost, ljubaznost i profesionalnost je zagarantirana.

Adresa: Jordanovac 99

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti