Zašto hrčemo i kako spriječiti hrkanje?

Zašto hrčemo i kako spriječiti hrkanje?

Zašto hrčemo i kako spriječiti hrkanje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Hrkanje je znak opuštenog tkiva u grlu koje vibrira tijekom udisanja zraka. Na pojavu i jačinu hrkanja mogu utjecati debljina, oblik usta i još brojne druge stvari.

Otkrijte zašto hrčemo i kako spriječiti hrkanje!

Začepljen nos

Sve što sprječava protok zraka kroz nos, može uzrokovati hrkanje. Stoga su prehlade i alergije česti uzročnici hrkanja. Dekongestivi koji odčepljuju nos i olakšavaju disanje mogu privremeno riješiti problem, ali ako hrkanje ne prolazi, obratite se liječniku.

Saznajte kako očistiti sinuse i osloboditi dišne puteve pomoću prstiju!

Spavanje na leđima

Ovaj položaj spavanja može uzrokovati hrkanje ili ga pogoršati. Rješenje je spavanje na boku ili jednostavno postavite 2 ili više jastuka pod glavu kako bi vaša glava bila na povišenom. Ako nemirno spavate i ne možete računati na to da nećete spavati na leđima ili da nećete razbacati jastuke, ušijte mali džep na pidžami između lopatica. U njega stavite tenisku lopticu. Ona će spriječiti okretanje na leđa tijekom noći!

Oblik nosa

Ako je jedna nosnica manja od druge ili nos nije pravilan, moguće da imate devijaciju septuma, što je česti uzročnik hrkanja. Devijacija septuma se obično rješava operacijskim zahvatom. Porazgovarajte s liječnikom o mogućim rješenjima.

Otkrijte koji horoskopski znakovi najviše hrču!

Usna šupljina

Ako je gornji dio nepca (unutarnji dio prema grlu) mekan i nizak, moguće je da blokira dišne putove i uzrokuje hrkanje. Hrkanje također može uzrokovati i uvula, dio tkiva koji visi s nepca. Ako je uvula predugo, hrkanje je gotovo neizbježno. Ove stvari mogu biti urođene, ali i povezane s debljinom koja nikako ne pogoduje pravilnom disanju.

Lijekovi

Lijekovi za spavanje, za opuštanje mišića i antidepresivi, opuštaju jezik i mišiće grla. Ako uzimate neki od spomenutih lijekova, porazgovarajte s liječnikom o alternativama.

Apneja za vrijeme spavanja

Apneja koja se javlja tijekom spavanja, može biti itekako ozbiljna i opasna po zdravlje. Ako sumnjate na apneju, obratite pozornost na sljedeće znakove:

  • buđenje tijekom noći
  • suho i upaljeno grlo ujutro
  • jutarnja glavobolja

Apneja može uzrokovati hrkanje i prestanak disanja koji vodi do moždanog i srčanog udara, povišenog tlaka i srodna srčana oboljenja. Apneju možete riješiti operativnim zahvatom ili uz pomoć aparata koji olakšava disanje. Ako sumnjate na apneju, svakako posjetite liječnika!

Otkrijte sve o apneji!

Trudnoća

Dijete u utrobi može stisnuti dijafragmu koja inače pomaže disanju. Ako se hrkanje pojavi u trudnoći, obavijestite liječnika koji će odlučiti o daljnjim koracima i pretragama.

Debljina

Ako patite od prekomjerne debljine, veća je vjerojatnost da ćete hrkati. Izmjerite obujam vrata i ako on iznosi više od 40 cm, obratite se liječniku za pomoć i što prije krenite s mršavljenjem.

Alkohol

Poput nekih lijekova, alkohol može opustiti jezik i grlene mišiće koji potiču hrkanje. Smanjite konzumaciju alkohola i ograničite ju na 1 čašu ako ste žena ili 2 ako ste muškarac.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije