Koje voće najbolje štiti od raka?

Koje voće najbolje štiti od raka?

Koje voće najbolje štiti od raka?
  • Objavljeno: Subota, 13.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su ispitali ljekovita svojstva kod čak 11 vrsta voća - jabuke, banane, brusnice, grejp, breskve, kruške, naranče, grožđe, limun, ananas i jagoda.

Znanstvenici ističu da postoje brojni načini da usporedite ljekovitost raznih vrsta voća. Primjerice, ako nas zanima antioksidativno djelovanje, možemo mjeriti razinu vitamina C.

Rezultati istraživanja su pokazali da su banane među najzdravijima jer sadrže vitamin C, ali i brojne druge nutritivne tvari, točnije antocijane i fitonutrijente koje pronalazimo u bobičastom voću. Banane, u stvari, pripadaju skupini bobica.

Antocijanine pronalazimo u plavom, ljubičastom, crvenom i narančastom voću. Takvih boja može biti banana, iako ju mi prepoznajemo i vidimo u pravilu žutu. Nažalost, banane koje kupujemo u supermarketima ne sadrže antocijanine.

Kada su promatrali djelovanje spojeva voća na stanice raka, ananas, kruške i naranče nisu pokazale značajnije rezultate.

Breskve su bile nešto uspješnije, rast i razvoj stanica raka su usporile za 10%, ali banane i grejp su se pokazali boljima. Usporili su rast i razvoj stanica raka za čak 40%.

Crveni grejp, jagode i jabuke su se pokazale još boljima jer su rast i razvoj stanica raka usporili za 50%. Ali samo 2 vrste voća su pokazale dramatično usporavanje rasta i razvoja stanica raka, i to s jako malim količinama, a to su limun i brusnice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti