Koliko puta dnevno je potrebno prati lice?

Koliko puta dnevno je potrebno prati lice?

Koliko puta dnevno je potrebno prati lice?
  • Objavljeno: Subota, 14.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Poznato je da ne smijemo otići na spavanje bez da skinemo šminku, a isto to vrijedi i za pranje lica. Pranje lica je sastavni dio osobne higijene stoga samo skidanje šminke nije dovoljno.

U normalnim okolnostima lice je potrebno oprati dva puta dnevno, ujutro i navečer, a način pranja lica i proizvodi koje ćete pritom koristiti ovise o vašem tipu i stanju kože.

Umivanjem prije spavanja ćete ukloniti prljavštinu i višak sebuma koji su se nakupili na licu tijekom dana, kao i ostatke šminke koji su ostali nakon uklanjanja. Lice se noću čisti, stoga umivanjem ujutro uklanjate nečistoće koje su izašle iz kože kao i ostatke noćne kreme.

Suha i osjetljiva kože

Pranje lica korištenjem raznih ‘’umivalica’’ dvaput dnevno može djelovati iritirajuće za suhu i osjetljivu kožu. Imate li neki od tih tipova kože, idealno bi bilo kada biste navečer lice oprali nježnim balzamom, a ujutro ga umili običnom vodom.

Masna i koža sklona aknama

Osobe s masnom kožom i aknama nerijetko previše peru lice jer osjećaju potrebu za tim. Međutim, čak ni kod ovakvog tipa i stanja kože nema potrebe da lice perete više od 2 puta dnevno. Pretjeranim pranjem skinut ćete previše sebuma što će rezultirati dodatnim mašćenjem lica.

Mješovita koža

Ako se vaša koža na nekim dijelovima (najčešće T-zoni) masti, a na drugim dijelovima je suha (najčešće obrazi), onda spadate u najbrojniju skupinu osoba s mješovitom kožom.

Ujutro i navečer svoje lice perite formulama koje su dovoljno hidratizirajuće da ne isuše dodatno obraze, a opet dovoljno snažne da očiste pore. Ako ne možete pronaći takvu formulu, ili vam ne odgovara, onda koristite dva proizvoda – jedan namijenjen masnoj koži kojim ćete oprati dijelove lica koji se maste, a drugi namijenjen suhoj koži.

Bez obzira na tip i stanje kože, ako vježbate ili se pretjerano znojite, primjerice ljeti, osjetit ćete potrebu za pranjem lica više od dvaput dnevno. U takvim slučajevima, za dodatno pranje lica koristite samo mlaku vodu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti