Želite potaknuti partnera da se zdravije hrani? Pročitajte ove savjete!

Želite potaknuti partnera da se zdravije hrani? Pročitajte ove savjete!

Želite potaknuti partnera da se zdravije hrani? Pročitajte ove savjete!
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nije rijetkost da partneri nakon određenog vremena zajedničkog suživota uđu u rasprave, a ponekad i u svađe, kad se potakne tema zdrave prehrane. Dogodi se da jedan partner itekako pazi na zdravu prehranu, dok onom drugom to nije prioritet. Kako riješiti taj problem?

Problem nastaje kad je potrebno planirati zajedničke obroke. Jedan partner bi htio više zdravlja na tanjuru, dok onaj drugi želi da je skoro svaki dan cheat day. I to često vodi svađama. No, isto kao i kod drugih problema u vezi, tu treba pristupati s razumijevanjem i s otvorenom komunikacijom, ali nije na odmet imati i pripremljenu strategiju.

1. Postavite granice

Svako od nas je različit, stoga je za početak potrebno postavite zajednička pravila prehrane. Isto tako znači da je potrebno, za obje strane, postaviti i granice. Koliko god se onom tko se želi zdravo hraniti činiti posve normalnim da se svaki dan hranimo zdravo, osobi koja nije sklona zdravijoj prehrani je potrebno omogućiti i cheat day. Za početak postavite realna pravila i granice. Definirajte da tijekom radnog tjedna preferirate zdravu prehranu, dok ćete za vikend i zgriješiti.

2. Dva obroka su bolja od jednog

Kako bi obje strane bile sretne, potrebno je često zadovoljiti obje želje i potrebe. To ponekad znači da ćemo možda kuhati i dva obroka umjesto jednog. Pri tome se pokušajte dogovoriti. Ako primjerice pečete piletinu koju ćete zajedno jesti, zdravija opcija za prilog je svakako povrće, no ako partner želi, skuhajte dodatni prilog prema njegovoj želji.

3. Koje su vam zajedničke strasti?

Koju hranu oboje obožavate? Sastavite listu omiljenih namirnica i jela te zajedno potražite zdravije i manje zdravije recepte. Korak po korak sve više kuhajte one zdravije opcije.

4. Zajednički odabir restorana

Ako volite zajedno ići u restorane, birajte ona mjesta koja mogu zadovoljiti obje strane. Također se dogovorite te isprobajte prilikom svakog odlaska zdrava jela/predjelo/prilog, što će vašem partneru pokazati koliko zdrava prehrana može biti ukusna.

5. Plan obroka i namirnica

Svaki tjedan sjedite i dogovorite se što ćete idući tjedan kuhati. Prema rasporedu jela, sastavite listu namirnica te planirano otiđite u kupovinu. Na taj način ćete spriječiti da gladni i umorni idete u trgovinu, a svi znamo da tada kupujemo više nezdravih namirnica nego onih zdravih.

6. Male, ali sigurne promjene

Kao i za bilo koje druge probleme u vezi, potrebno je pričati. Nitko ne može samo gurati na svoju stranu, a promjene se svakako ne smiju integrirati odjednom. Uvodite male promjene koje će postepeno dovesti do onih veći. Ne možete očekivati da će osoba koja je živjela na pizzi i hamburgerima, odjednom se hraniti posve zdravo. Prvo pokušajte promjene uvesti za doručak u obliku smoothieja, zdravih kaša ili jaja. Međuobroci su od velike važnosti, stoga se opskrbite orašastim plodovima i voćem. Kad su veći obroci u pitanju, isprva promijenite način kuhanja, dodajte zdravije priloge kao opciju i izbjegavajte kruh. Važno je imati na umu da su manje i postepene promjene dugoročnije.

Vezani članci:

Najčitanije zanimljivosti