Koliko nizak smije biti krvni tlak?

Koliko nizak smije biti krvni tlak?

Koliko nizak smije biti krvni tlak?
  • Objavljeno: Utorak, 19.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako vodite borbu s visokim krvnim tlakom, morate pripaziti da ga ne spustite prenisko. Naime, prema istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, sistolički krvni tlak ne smije pasti ispod 120mmHg.

Američki znanstvenici su mjerili razinu sistoličkog krvnog tlaka kod 4480 osoba, koje pate od hipertenzije (visokog krvnog tlaka). U razdoblju od 21 godinu su svake 3 godine mjerili razinu sistoličkog krvnog tlaka kako bi otkrili može li niža razina sistoličkog krvnog tlaka uistinu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar i zatajenje srca.

"Vjerovali smo da niži krvni tlak znači manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti", izjavio je voditelj istraživanja prof. Carlos Jose Rodriguez i dodao kako "otkrili smo da postoji donja granica razine sistoličkog krvnog tlaka".

Svaki sudionik kojemu se razina sistoličkog krvnog tlaka spustila ispod 120mmHg nije imala nikakve prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Idealna razina sistoličkog krvnog tlaka se kreće u rasponu od 120 do 138mmHg. Osobe, čiji je krvni tlak bio u ovom rasponu, su imale najznačajnije prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Ovim istraživanjem se neće promijeniti način liječenja visokog krvnog tlaka, već će se detaljnije razmatrati učinak niskog krvnog tlaka na zdravlje.

Postoji vjerovanje da je niži krvni tlak uvijek bolji od visokog, ali ovo istraživanje pokazuje suprotno. Spuštanje sistoličkog krvnog tlaka ispod 120mmHg može imati gotovo jednake štetne posljedice na zdravlje, kao i visoka razina krvnog tlaka.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti