Konzumiranje sira povezano s rakom mokraćnog mjehura

Konzumiranje sira povezano s rakom mokraćnog mjehura

Konzumiranje sira povezano s rakom mokraćnog mjehura
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje pokazuje kako svakodnevno konzumiranje sira može povećati rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.

Konzumiranje više od 53g povećava vjerojatnost oboljenja za 50 posto.

S druge strane, dnevni unos maslinovog ulja, može više nego prepoloviti rizik od dobivanja bolesti.

Istraživači su krenuli otkriti da li zasićene masnoće, poput onih koje nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima, češće pomažu stvaranju raka te da li zdravije masnoće, kao što su u maslinovom ulju, nude određenu zaštitu.

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike od 200 osoba koje su bolovale od raka mokraćnog mjehura te ih usporedili s navikama 386 dobrovoljaca koji nisu imali rak.

Rezultati su pokazali kako jedenje sira ima malo učinka, osim ako pojedeni iznos premašuje 53g dnevno. Nakon te granice, rizik raste za više od polovice.

No, nizozemski i belgijski istraživači naglašavaju kako je broj ljudi u istraživanju vjerojatno premali kako bi mogli donijeti sigurne zaključke kako je sir jedan od glavnih zdravstvenih prijetnji te je pozvao na daljnja istraživanja kako bi provjerili svoje nalaze.

Ostale namirnice, kao što su riba, piletina, jaja i margarin, čini se da imaju malo ovakvog učinka, prenosi Top News.

„Pronašli smo potencijalno zaštitni učinak od visokog unosa maslinovog ulja te sugestivno povećan rizik od visoke konzumacije sira," zaključuju istraživači.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti