Znanstvenici prevarili bakteriju da napadne samu sebe

Znanstvenici prevarili bakteriju da napadne samu sebe

Znanstvenici prevarili bakteriju da napadne samu sebe
  • Objavljeno: Subota, 12.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili mehanizam po kojem bakterija štiti samu sebe od svojih otrova.

Bakterije često napadaju s otrovima koji su osmišljeni kako bi oteli ili čak uništili stanice domaćina. Ali one također imaju sposobnost izbjegavati samouništenje.

Najnovije istraživanje opisuje jedan od tih zaštitnih mehanizama, tako potencijalno utirući put za nove vrste antibiotika koji uzrokuju da se bakterijski otrovi okrenu protiv samih njih.

Znanstvenici su odredili strukture otrova te njegovog protuotrova kod jedne vrste streptokoka, uobičajene bakterije koja uzrokuje infekcije u rasponu od upala grla do stanja opasnih po život kao što je reumatska groznica.

Kod streptokoka, protuotrov je vezan na otrov na način da drži otrov neaktivnim.

„Streptokok mora brzo odaslati ovaj protuotrov, da tako kažemo. Ako nema protuotrova, bakterija će ubiti samu sebe," objašnjava autor istraživanja Craig L. Smith s Washington University School of Medicine u St. Louisu.

Imajući to na umu, Smith i kolege su možda pronašli način kako učiniti da protuotrov bude neaktivan. Otkrili su da kada protuotrov nije vezan, on mijenja oblik.

„To je ahilova peta koju bismo željeli iskoristiti. Lijek koji bi stabilizirao neaktivni oblik imunosnog faktora, oslobodio bi otrov u bakteriju,"dodaje Thomas E. Ellenberger, jedan od autora istraživanja, a prenosi Top News.

Pošto su određene strukture, znanstvenici sada mogu ispitati moguće lijekove koji bi mogli prisiliti protuotrov da ostane nevezan za otrov, tako ostavljajući otrov slobodnim da napadne svoju bakteriju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti