Kora luka je nutritivno bogata

Kora luka je nutritivno bogata

Kora luka je nutritivno bogata
  • Objavljeno: Srijeda, 20.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Luk je bitan dio različitih kuhinja i koristi ga se na različite načine. No izgleda da smo cijelo vrijeme zanemarivali jedan od njegovih dijelova. Da, kao što ste već pročitali u naslovu, kora luka je nutritivno bogata i zato ju nemojte bacati.

Cijelo vrijeme koristimo samo sočnu unutrašnjost luka, dok je suha, smeđa kora, uglavnom završavala u kuhinjskoj kanti za smeće.

Pripremite juhu od rajčice i luka za borbu protiv raka prostate!

Istraživači s Madridskog sveučilišta otkrivaju kako vanjska ovojnica (kora) luka sadrži vlakna i flavonoide, a unutarnji sloj je bogat sumpornim spojevima i fruktanima, prenosi Life Mojo.

Istraživanje je pokazalo kako je smeđa kora bogata netopivim vlaknima i fenolnim spojevima poput kvercetina i biljnih metabolita, a oni imaju visoko ljekovite vrijednosti. Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, pretilosti, gastrointestinalnih bolesti, kardiovaskularnih problema te tip-2 dijabetesa.

Fenolni spojevi su poznati po anti-kancerogenim svojstvima te da mogu spriječiti razvoj bolesti srca. Fruktani su pak korisni za zdravlje u smislu da potiču rast zdravih bakterija te dodatnu aktivnost u debelom crijevu.

Provjerite zašto trebate spavati s lukom u čarapi!

Istraživači su također iznijeli mišljenje kako bi odvajanjem različitih dijelova luka dobivenih za vrijeme industrijske prerade, mogli omogućiti korištenje tih dijelova kao izvora navedenih bitnih spojeva za dodatke raznim prehrambenim proizvodima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti