Koža osjeti svjetlost kako bi nas zaštitila od sunca

Koža osjeti svjetlost kako bi nas zaštitila od sunca

Koža osjeti svjetlost kako bi nas zaštitila od sunca
  • Objavljeno: Utorak, 08.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako se izložite suncu, vaše oči nisu jedine koje će osjetiti svjetlost. Vaša koža sadrži fotoreceptore slične onima u mrežnici, tako omogućujući stvaranje neposredne obrane od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Koža tamni zato što proizvodi melanin, pigment koji štiti DNA od opasnih UV zraka. Već se zna da jedan dio UV zraka (točnije UVB zrake) potiče proizvodnju melanina nekoliko dana nakon izlaganja suncu, kao odgovor oštećenoj DNA u koži. No, drugi dio zračenja (UVA zrake) potiče proizvodnju pigmenta u roku od nekoliko minuta.

Elena Oancea i kolege sa Sveučilišta Brown, smatraju da znaju odgovor zašto je to tako. Oni su analizirali gene izražene u melanocitima, stanicama odgovornima za proizvodnju melanina, te otkrili kako stanice također proizvode rodopsin, kemijski spoj osjetljiv na svjetlost kojeg možemo pronaći u mrežnici.

Saznajte zašto trebamo kreme za sunčanje!

Kada je tim znanstvenika melanocite osvjetlio UVA zrakama, primjetili su porast u proizvodnji melanina. A zanimljivo je kako se u roku od 24 sata pet puta povećala proizvodnja pigmenta. Ali ako su uklonili gen odgovoran za stvaranje rodopsina u melanocitima, blokirali su trenutnu reakciju na UVA zrake.

Prema znanstvenici, trenutno, ali skromno tamnjenje, može pomoći u zaštiti kože od ranog oštećenja DNA, prenosi New Scientist.

No, Rick Sturm sa Sveučilišta Queensland iz Brisbanea, nije uvjeren da blaga izloženost svjetlosti nudi koži mnogo zaštite od oštećenja. "Trenutno tamnjenje ne štiti od UV-induciranih opeklina ili oštećenja DNA."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti