Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike

Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike

Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi stručnjaci svijeta ističu da nikada nije kasno za usvajanje zdravih životnih navika i da je za promjenu na bolje uvijek pravo vrijeme. Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Preventive Medicine, otkriva da osobe, koje su usvojile zdrave životne navike žive najmanje 10 godina dulje.

Znanstvenici iz Švicarske su proveli istraživanje u kojemu su proučavali povezanost nezdravih životnih navika sa cjelokupnim zdravstvenim stanjem i životnim vijekom kod više od 16000 osoba, u dobi od 16 do 90 godina.

Provjerite 4 navike zdravih osoba!

Neke od navika, kojima su znanstvenici su posvetili najviše pažnje su pušenje, konzumacija alkohola, zloupotreba droga, stil prehrane i razina fizičke aktivnosti. Za svaku od ovih navika se pokazalo da direktno utječe na životni vijek:

  • Pušači su imali za 57% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.
  • Nezdrava prehrana i prekomjerno konzumiranje alkohola je rizik od nastanka prijevremene smrti povećao za 15%.
  • Osobe, sa sjedilačkim načinom života, su imale za 30% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da se osoba, koja ima sve navedene nezdrave navike, suočava sa čak 2.5 puta većim rizikom od nastanka prijevremen smrti, u odnosu na osobu, koja je usvojila zdrave životne navike.

Sve te popušene cigarete, brza i nezdrava hrana, sjedenje pred televizorom i ispijanje alkohola uzimaju svoj danak, naročito tijekom starenja.

Kako sagorjeti kalorije bez puno muke? Stvar je u navikama, evo koje treba usvojiti

Tako, primjerice, za ženi u dobi od 75 godina, koja nema usvojene zdrave životne navike, postoji vjerojatnost da će živjeti idućih 10 godina tek 47%. Dok kod žena, iste te dobi, koja imaju usvojene zdrave životne navike, vjerojatnost da će živjeti idućih 10 godina je 74%.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti