Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike

Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike

Krajnje je vrijeme da usvojite zdrave životne navike
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.07.2014.
  • Broj pregleda: 471
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi stručnjaci svijeta ističu da nikada nije kasno za usvajanje zdravih životnih navika i da je za promjenu na bolje uvijek pravo vrijeme. Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Preventive Medicine, otkriva da osobe, koje su usvojile zdrave životne navike žive najmanje 10 godina dulje.

Znanstvenici iz Švicarske su proveli istraživanje u kojemu su proučavali povezanost nezdravih životnih navika sa cjelokupnim zdravstvenim stanjem i životnim vijekom kod više od 16000 osoba, u dobi od 16 do 90 godina.

Provjerite 4 navike zdravih osoba!

Neke od navika, kojima su znanstvenici su posvetili najviše pažnje su pušenje, konzumacija alkohola, zloupotreba droga, stil prehrane i razina fizičke aktivnosti. Za svaku od ovih navika se pokazalo da direktno utječe na životni vijek:

  • Pušači su imali za 57% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.
  • Nezdrava prehrana i prekomjerno konzumiranje alkohola je rizik od nastanka prijevremene smrti povećao za 15%.
  • Osobe, sa sjedilačkim načinom života, su imale za 30% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da se osoba, koja ima sve navedene nezdrave navike, suočava sa čak 2.5 puta većim rizikom od nastanka prijevremen smrti, u odnosu na osobu, koja je usvojila zdrave životne navike.

Sve te popušene cigarete, brza i nezdrava hrana, sjedenje pred televizorom i ispijanje alkohola uzimaju svoj danak, naročito tijekom starenja.

Kako sagorjeti kalorije bez puno muke? Stvar je u navikama, evo koje treba usvojiti

Tako, primjerice, za ženi u dobi od 75 godina, koja nema usvojene zdrave životne navike, postoji vjerojatnost da će živjeti idućih 10 godina tek 47%. Dok kod žena, iste te dobi, koja imaju usvojene zdrave životne navike, vjerojatnost da će živjeti idućih 10 godina je 74%.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti