Svakodnevne navike koje povećavaju kolesterol

Svakodnevne navike koje povećavaju kolesterol

Svakodnevne navike koje povećavaju kolesterol
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kolesterol je važan za mnoge procese u ljudskom tijelu, no nije isto je li riječ o lošem (LDL i VLDL) ili dobrom (HDL) kolesterolu. Dr. Joshua Septimus, izvanredni profesor kliničke medicine, objašnjava da jetra proizvodi sav kolesterol koji je potreban organizmu, a prehrana i životne navike mogu utjecati na njegovu razinu. U nastavku pročitajte koje navike, prema upozorenju zdravstvenih stručnjaka, potajno povećavaju razinu kolesterola.

1. Pušenje

Pušenje je povezano s višim LDL kolesterolom. "Pušenje je uistinu jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti, ne samo za srce, već i za mozak i pluća", upozorava kardiologinja Leslie Cho. Dodaje da osobe koje puše i imaju visok kolesterol imaju dodatan rizik od nastanka raznih bolesti.

2. Pretilost

Indeks tjelesne mase (BMI) od 30 ili više povećava rizik od visokog kolesterola. Istovremeno, gubitak težine neće pomoći samo održavanju kolesterola na poželjnim razinama, već će i smanjiti rizik za nastanak niza drugih zdravstvenih stanja povezanih s težinom. "Ako ste pretili i imate visok kolesterol, gubitak težine trebao bi pomoći u snižavanju kolesterola, kao i smanjiti rizik od drugih stanja povezanih s pretilošću, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti", navedeno je na stranicama Johns Hopkins Medicine.

3. Konzumacija alkohola

Konzumiranje previše alkohola može dovesti do povećanja lošeg kolesterola. "Ljudi koji piju puno alkohola, a alkohol se proizvodi od šećera, imaju vrlo visoke trigliceride. Visoki trigliceridi povećavaju rizik od dijabetesa, pankreatitisa, a uz to visoki trigliceridi su posebno problematični kod žena jer povećavaju rizik od moždani udar'', ističe Cho i dodaje da je važno kontrolirati trigliceride.

4. Loša prehrana

Harvard Health navodi da crveno meso, prženu hranu, prerađeno meso i pečenu hranu treba izbjegavati ako imate visok kolesterol. "Određene namirnice, poput zobene kaše, orašastih plodova i masne ribe, pomažu u održavanju razine kolesterola pod kontrolom", objašnjava Stephanie Watson, izvršna urednica, Harvard Women's Health Watch. "Nije sva hrana s visokim kolesterolom loša za vas. Na primjer, jaja su bogata kolesterolom, ali su također prepuna proteina i drugih hranjivih tvari’’, ističe Watson i dodaje da hrana bogata zasićenim masnoćama može povisiti razinu kolesterola i utjecati na debljinu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti