Kupujemo li otrovne automobile?

Kupujemo li otrovne automobile?

Kupujemo li otrovne automobile?
  • Objavljeno: Petak, 17.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači tvrde da tek proizvedeni automobili imaju neobično visoku koncentraciju različitih kemikalija, zbog čega i dolazi do poznatog nam mirisa novog automobila.

U ovom istraživanju znanstvenici su pomoću rendgenskog analizatora proučavali interijere kod više od 200 automobila različitih proizvođača. Analizator otkriva kemijske elemente kao što su olovo, kadmij, klor, arsen, živa, kositar i antimonom. Mjesta koja su proučavali su sjedala, nasloni za ruke, vrata, volan i mjenjač.

Kod većine automobila su otkrili prisutnost potencijalno opasnih kemikalija. Pod utjecajem visoke temperature, koja je ponekad u autima neizbježna, povećava se koncentracija tih spojeva.

Izloženost otrovnim kemikalijama je opasna u zatvorenom prostoru. Vozači te kemikalije unose disanjem i kontaktom s prašinom. Pronašli su čak 275 različitih kemikalija koje su povezane s poremećajima koncentracije, problemima s učenjem i nastankom raka.

EPA (Environmental Protection Agency) je izjavila kako je zagađenje zatvorenog prostora najopasnije za ljudsko zdravlje, naročito iz razloga što ljudi 90% svog vremena provode u zatvorenom prostoru, a nekoliko sati tjedno u autu.

Znanstvenici ističu kako je razina otrovnih kemikalija u današnjim autima manja za razliku od auta od prije nekoliko godina. To definitivno ulijeva nadu da bi u idućih nekoliko godina razina kemikalija mogla još pasti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti