Truje li vas hrana koju jedete?
Postoje razni aditivi koje se dodaju u namirnice koje svakodnevno konzumirate, a za neke ste uvjereni da su izrazito zdrave.
Monosodium glutamat (MSG)
Koristi se najčešće u kineskoj kuhinji, ali često i u gotovim juhama, čipsu i smrznutoj hrani. Znanstvenici su ustanovili da postoji veza između konzumiranja hrane koja sadrži MSG i nastanka depresije, dezorijentiranosti, oštećenja vida, umora, glavobolje i pretilosti.
Umjetni zaslađivači (aspartam, saharin, manitol)
Iako će ovi umjetni zaslađivači omogućiti uživanje u ukusnim sokovima, a da ne unesete veliki broj kalorija štetni su za organizam, a gotovo svi sadrže aspartam. Istraživanja su pokazala da aspartam može uzrokovati razne bolesti, kao što su tumor mozga, dijabetes, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, kronični umor i emocionalne poremećaje, kao što su depresija i anksioznost. Također se povezuje sa smanjenjem kratkotrajnog pamćenja i kvocijenta inteligencija.
BHA i BHT
Ovi aditivi povećavaju rizik od nastanka raka, a možete ih pronaći u gotovo svemu, od žvakaćih guma do žitnih pahuljica.
Trans masti
Trans masti se mogu pronaći u mnogim pripremljenim namirnicama i predstavljaju jednu od najopasnijih tvari. Iako se pojavljuje u namirnicama životinjskog porijekla, također se koriste za izradu ulja koje nastaje procesom hidrogenizacije. Trans masti povećavaju razinu LDL kolesterola koji povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.
Nitrati i nitriti
Koriste se u mesnim proizvodima, a istraživanja su pokazala da mogu oštetiti DNA, uzrokovati rak i bolesti pluća.
Umjetna bojila
Ona hrana koja je obojana veselim bojama možda izgleda lijepo, ali nije zdrava. Istraživanje su pokazala da umjetna bojila mogu uzrokovati rak štitnjače, rak bubrega i kromosomske anomalije.
Natrijev sulfit
Često se koristi u proizvodnji vina, a možete ga naći u sušenom voću. Postoje ljudi koji su osjetljivi ili alergični na natrijev sulfit, a jedno istraživanje je pokazalo da može uzrokovati astmu, osip, glavobolju i probleme s disanjem.
Sumporov dioksid
Ovaj aditiv je toksičan, a najčešće ćete ga pronaći u pivu, sušenom voću i čipsu. Može uzrokovati konjuktivitis, bronhitis, emfizem i kardiovaskularne bolesti.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345