Kurkuma pomaže u liječenju raka gušterače

Kurkuma pomaže u liječenju raka gušterače

Kurkuma pomaže u liječenju raka gušterače
  • Objavljeno: Utorak, 15.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih tipova raka. Dosadašnji lijekovi koji su se koristili u svrhu liječenja raka gušterače se nisu pokazali učinkovitima i uzrokovali su teške i ozbiljne nuspojave, zbog čega su znanstvenici u potrazi za novim načinima liječenja.

Znanstvenici su proveli već nekoliko istraživanja na temu utjecaja kurkume na stanice raka. Kurkumin, spoj koji kurkumi daje prepoznatljivu žutu boju, se u svakom istraživanju pokazao djelotvornim.

U ovom istraživanju su znanstvenici osobama koje pate od raka gušterače davali suplemente kurkumina. Zapravo, sudionici su smjeli uzimati suplemente kurkumina u mjeri u kojoj su htjeli. Kod jednog pacijenta se rak gušterače smanjio za čak 73%, ali je učinak bio kratkotrajan. Kod drugog pacijenta je stanje ostalo stabilno tijekom idućih 18 mjeseci.

Znanstvenici ističu da kurkumin uistinu može pomoći oboljelima od raka gušterače, a najvažnije od svega je to da ne uzrokuje nastanak negativnih nuspojava. Nažalost, rak gušterače i dalje ostaje jedan od najteže izlječivih tipova raka, zbog čega je njegova prevencija iznimno važna.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da se rizik od nastanka raka gušterače može drastično smanjiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Osobe, čija se prehrana temelji na unosu visoke količine voća i povrća imaju najniži rizik od nastanka raka gušterače, kao i osobe koje prate mediteranski tip prehrane. Više o fakorima rizika za nastanak raka gušterače pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti