Što nismo znali o medu?

Što nismo znali o medu?

Što nismo znali o medu?
  • Objavljeno: Utorak, 15.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pčele žive na vlastitom medu i jedu ga, naročito tijekom zimskih mjeseci kada im je nektar cvjetova manje dostupan.

Postoji više od 300 vrsta meda. Svaka vrsta ima sebi specifičan miris, boju i okus, ovisno o biljki s koje su pčele skupljale nektar. Med svjetlije boje je blagog okusa, u odnosu na med tamnije boje.

Da bi proizvele samo 500 grama meda, pčela treba sletjeti na čak 2 milijuna cvjetova i popiti 250ml vode dnevno.

Med je opasan za bebe i može uzrokovati smrt. U polenu, kojega pčele prikupljaju, se mogu nalaziti spore bakterija koje uzrokuju botulizam. Bebe imaju nerazvijen imunološki sustav pa stručnjaci savjetuju roditeljima da djeci mlađoj od jedne godine ne daju da jedu med.

Med možete koristiti za liječenje ogrebotina i posjekotina, ali ne i opekotina. Med nemojte nanositi na duboke rane, već samo na površinske ogrebotine ili posjekotine.

Med je učinkovit i prirodan način da ublažite bolove u grlu. Jedna žličica meda je sasvim dovoljna da ublažite iritacije u grlu.

Med nije ništa bolji od šećera za osobe koje pate od dijabetesa ili žele izgubiti suvišne kilograme. Zapravo, med sadrži više kalorija i ugljikohidrata, u odnosu na bijeli ili smeđi šećer. Med sadrži toliko šećera da će stajanjem početi kristalizirati. Ako vam se to dogodi, stavite teglu meda u toplu vodu i pričekajte da se šećer otopi.

Većina mikroorganizama ne može preživjeti u medu jer on sadrži jako malo vode. Upravo zbog toga med nije kvarljiv i može dugo stajati. O medu nastavite čitati u članku iznenađujuće koristi meda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti