Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kurkuma ublažava bolove u mišićima

Kurkuma ublažava bolove u mišićima

Kurkuma ublažava bolove u mišićima
  • Objavljeno: Subota, 14.03.2015.
  • Broj pregleda: 383
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ste nakon intenzivne tjelovježbe osjećali bolove u mišićima i do nekoliko dana. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Society for Sports Medicine, otkriva da kurkuma može ubrzati oporavak mišića i ublažiti bolove.

U istraživanju je sudjelovalo 20 odraslih i zdravih muškaraca koji su svakodnevno vježbali. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je uzimala placebo, a druga kurkumin. Znanstvenici su potom magnetskom rezonancom mjerili razinu slobodnih radikala koji uzrokuju bolove u mišićima i upalu.

Znanstvenici su ustanovili da sudionici, koji su uzimali suplement kurkumina, osjećaju ublaženje bolova u mišićima i njihovi mišići su se oporavljali puno brže, u odnosu na sudionike, koji su uzimali placebo.

Isprobajte limunadu s kurkumom!

Kurkumin može pomoći u prevenciji mišićnih oštećenja, što znači da ćete redovitim uzimanjem kurkumina bolove u mišićima osjećati znatno rjeđe.

Iako je u ovom istraživanju sudjelovao mali broj ljudi, rezultati su obećavajući. U prethodnom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Pain Research, su znanstvenici otkrili da kurkumin ima bolje djelovanje od niza lijekova protiv bolova.

Dnevno ne biste smjeli uzimati više od jednog grama kurkumina i svakako se prije početka svakodnevnog uzimanja posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti