Kurkuma ublažava bolove u mišićima

Kurkuma ublažava bolove u mišićima

Kurkuma ublažava bolove u mišićima
  • Objavljeno: Subota, 14.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste nakon intenzivne tjelovježbe osjećali bolove u mišićima i do nekoliko dana. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Society for Sports Medicine, otkriva da kurkuma može ubrzati oporavak mišića i ublažiti bolove.

U istraživanju je sudjelovalo 20 odraslih i zdravih muškaraca koji su svakodnevno vježbali. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je uzimala placebo, a druga kurkumin. Znanstvenici su potom magnetskom rezonancom mjerili razinu slobodnih radikala koji uzrokuju bolove u mišićima i upalu.

Znanstvenici su ustanovili da sudionici, koji su uzimali suplement kurkumina, osjećaju ublaženje bolova u mišićima i njihovi mišići su se oporavljali puno brže, u odnosu na sudionike, koji su uzimali placebo.

Isprobajte limunadu s kurkumom!

Kurkumin može pomoći u prevenciji mišićnih oštećenja, što znači da ćete redovitim uzimanjem kurkumina bolove u mišićima osjećati znatno rjeđe.

Iako je u ovom istraživanju sudjelovao mali broj ljudi, rezultati su obećavajući. U prethodnom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Pain Research, su znanstvenici otkrili da kurkumin ima bolje djelovanje od niza lijekova protiv bolova.

Dnevno ne biste smjeli uzimati više od jednog grama kurkumina i svakako se prije početka svakodnevnog uzimanja posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti