Lako vas je omesti? To je znak visoke kreativnosti!

Lako vas je omesti? To je znak visoke kreativnosti!

Lako vas je omesti? To je znak visoke kreativnosti!
  • Objavljeno: Utorak, 22.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe koje imaju visoku razinu kreativnosti nisu vješte u blokiranju vanjskih podražaja. Drugim riječima, njih je puno lakše omesti u radu, u odnosu na osobe koje nisu toliko kreativne.

U istraživanju je sudjelovalo 100 osoba koje su ispunjavale upitnik s pitanjima o kreativnim postignućima, a istovremeno su ispunjavale test divergentnog mišljenja. Divergentno mišljenje je tip mišljenja kojim se stvaraju nove ideje i traže nova rješenja. Divergentno mišljenje je ono za koje se vjeruje da označava kreativnost.

Kada su analizirali rezultate istraživanja, znanstvenici su zaključili da kreativne osobe teže rade pod utjecajem vanjskih smetnji, kao što su razgovori drugih ljudi. Također, kreativne osobe ne funkcioniraju najbolje na način kada ih netko ometa.

Dosadašnja istraživanja su pokazivala da je divergentno razmišljanje odraz kreativnosti, ali ovim istraživanjem smo došli do zaključka da je divergentno razmišljanje zapravo odraz inteligencije, a ne same kreativnosti, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Darya Zabelina.

Kada je riječ o filtriranju nepotrebnih informacija tijekom rada, kreativne osobe to rade teže i njih je puno lakše omesti u onome što rade, ali i preusmjeriti njihov fokus na nešto drugo. Sposobnost filtriranja nepotrebnih informacija je nešto što se razvija vrlo rano i omogućava osobi da razmišlja i razvija ideje o drugim stvarima, odnosno o onome što trenutno nije u njezinom fokusu razmišljanja.

Otkrijte kako pozitivnost utječe na kreativnost!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti