Lijekovi za debljinu

Lijekovi za debljinu

Lijekovi za debljinu
  • Objavljeno: Petak, 30.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...bi mogla imati ulogu u pomoći ljudima da izgube višak kilograma objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U studiji koju je proveo Harvard Medical School, istraživači su pronašli da miševi koji su bili genetski promjenjeni tako da su rezistentni na leptin – hormon koji nam govori kada smo pojeli dovoljno – su bili ponovno osjetljivi nakon liječenja lijekovima naziva PBA i TUDCA.

Lijekovi djeluju tako da pomažu u slaganju i transportiranju proteina unutar endoplazmatskog retikulima ili ER unutar stanice, koji se opisuje kao tvornica protiena u stanici. Kada molekularni radnici unutar tvornice ne mogu dovoljno brzo raditi, ER se postaje nalaziti u stresnoj situaciji. Kada se to dogodi, ER ne reagiraju odgovarajuće na leptin. Lijekovi djeluju kao kemijski radnici koji uklanjaju malaksalost.
I normalni miševi i oni bez leptina su izgubili na tjelesnoj težini u studiji. Normalni miševi su prestali gubiti kilograme nakon inicijalnog gubitka. Miševi bez leptina su nastavili smanjivati težinu cijelo vrijeme dok su primali lijekove.

Rezultati su posebno uzbudljivi, naglasili su autori, zbog toga što je leptin otkriven prije više od desetljeća, ali do sada znanstvenici nisu bili u mogućnosti koristiti ga za pomoć kod životinja i ljudi koji imaju višak kilograma.

«Naša studija je prvi uspjeh u senzitiviziranju debelih miševa na dijeti s visokim udjelom masnoća na leptin», izjavio je autor studije Umut Ozcan. «Ako bi to bilo djelotvorno kod ljudi, moglo bi liječiti debljinu.» Studija je objavljena on line u siječnju 2009. u časopisu «Cell Metabolism».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti