Likopen pomaže u prevenciji raka

Likopen pomaže u prevenciji raka

Likopen pomaže u prevenciji raka
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Likopen je spoj koji voću i povrću daje crvenu boju. Neki od najboljih izvora likopena su rajčice, lubenica, papaja i guava. Likopen ima moćno antioksidacijsko djelovanje koje pomaže u smanjenju razine slobodnih radikala u tijelu i na taj način štiti stanice od oštećenja i promiče zdravlje cjelokupnog sustava.

Brojna istraživanja su pokazala da likopen pomaže u prevenciji i borbi protiv raznih vrsta raka, uključujući rak prostate, pluća, gušterače, rektuma, jednjaka, debelog crijeva, dojke i želuca. Najbolji izvor likopena je rajčica i proizvodi od rajčice.

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu Oxford Journals, svakodnevna konzumacija rajčice i proizvoda od rajčice može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka. Istraživanja su također pokazala da je važno likopen unositi putem rajčice i proizvoda od rajčice, a ne putem suplemenata.

Rajčice, otkriva nam to istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, zbog visoke razine karotenoida (alfa karotena, beta karotena, luteina, zeaksantina i likopena), može značajno pomoći u prevenciji raka dojke.

Isprobajte patlidžane s mozzarellom i rajčicom!

Rajčice mogu pomoći i u prevenciji raka prostate. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci, koji tjedno pojedu 10 porcija rajčica ili proizvoda od rajčica, imaju za 18% manji rizik od nastanka raka prostate.

Najbolji način da unosite likopen jest da rajčice termički obrađujete uz malu količinu masti. Istraživanja su pokazala da je bolje jesti termički obrađene rajčice, u odnosu na svježe. Ekstrakti i suplementi likopena nemaju takav učinak.

Ne zaboravite i na lubenicu, koja je također odličan izvor likopena. Iako jedna kriška lubenice sadrži likopena koliko i jedna šalica soka od rajčice, lubenica ima niz drugih prednosti za zdravlje. Lubenica je odličan izbor za osobe koje iz nekih razloga ne konzumiraju rajčicu i proizvode od rajčice. Naime, statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi osjeća probavne tegobe nakon konzumacije rajčica i proizvoda od rajčica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti