Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Likopen pomaže u prevenciji raka

Likopen pomaže u prevenciji raka

Likopen pomaže u prevenciji raka
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2015.
  • Broj pregleda: 259
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Likopen je spoj koji voću i povrću daje crvenu boju. Neki od najboljih izvora likopena su rajčice, lubenica, papaja i guava. Likopen ima moćno antioksidacijsko djelovanje koje pomaže u smanjenju razine slobodnih radikala u tijelu i na taj način štiti stanice od oštećenja i promiče zdravlje cjelokupnog sustava.

Brojna istraživanja su pokazala da likopen pomaže u prevenciji i borbi protiv raznih vrsta raka, uključujući rak prostate, pluća, gušterače, rektuma, jednjaka, debelog crijeva, dojke i želuca. Najbolji izvor likopena je rajčica i proizvodi od rajčice.

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu Oxford Journals, svakodnevna konzumacija rajčice i proizvoda od rajčice može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka. Istraživanja su također pokazala da je važno likopen unositi putem rajčice i proizvoda od rajčice, a ne putem suplemenata.

Rajčice, otkriva nam to istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, zbog visoke razine karotenoida (alfa karotena, beta karotena, luteina, zeaksantina i likopena), može značajno pomoći u prevenciji raka dojke.

Isprobajte patlidžane s mozzarellom i rajčicom!

Rajčice mogu pomoći i u prevenciji raka prostate. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci, koji tjedno pojedu 10 porcija rajčica ili proizvoda od rajčica, imaju za 18% manji rizik od nastanka raka prostate.

Najbolji način da unosite likopen jest da rajčice termički obrađujete uz malu količinu masti. Istraživanja su pokazala da je bolje jesti termički obrađene rajčice, u odnosu na svježe. Ekstrakti i suplementi likopena nemaju takav učinak.

Ne zaboravite i na lubenicu, koja je također odličan izvor likopena. Iako jedna kriška lubenice sadrži likopena koliko i jedna šalica soka od rajčice, lubenica ima niz drugih prednosti za zdravlje. Lubenica je odličan izbor za osobe koje iz nekih razloga ne konzumiraju rajčicu i proizvode od rajčice. Naime, statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi osjeća probavne tegobe nakon konzumacije rajčica i proizvoda od rajčica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti