Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušenje doslovno smanjuje mozak

Pušenje doslovno smanjuje mozak

Pušenje doslovno smanjuje mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2015.
  • Broj pregleda: 202
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, otkrivaju da pušenje može smanjiti mozak. Kada su uspoređivali cerebralni korteks (kora velikog mozga) pušača i nepušača, otkrili su da pušači imaju tanji korteks, u odnosu na nepušače.

Također, otkrili su da svakom godinom pušenja se korteks sve više smanjuje, što znači da će mozak pušača definitivno osjetiti prednosti nakon prestanka pušenja.

Korteks sudjeluje u razmišljanju, a vrlo je važan za funkcije mozga, kao što su pažnja i prostorno rasuđivanje. Stoga tanji korteks znači slabije sposobnosti fokusiranja i prostornog orijentiranja. Zapravo, osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, imaju tanji korteks, u odnosu na njihove vršnjake, koji ne pate od Alzheimerove bolesti.

Dobra vijest je da se korteks može regenerirati. U istraživanju su znanstvenici ustanovili da se bivšim pušačima korteks gotovo potpuno regenerira i vrati u prvobitni oblik nakon 25 godina nepušačkog života.

Znanstvenicima još uvijek nije jasno na koji točno način cigarete stanjuju korteks, ali vjeruju da su za je za to zaslužan nikotin, kao i drugi kemijski spojevi koji oštećuju pluća. Oslabljena funkcija pluća znači manji dotok kisika u svaki dio tijela, uključujući i mozak.

Prestanak pušenja i usvajanje zdravih životnih navika, naročito uvođenje redovite tjelovježbe i zdrave prehrane, će pomoći u prevenciji bolesti cjelokupnog organizma, a ujedno će i pospješiti funkcioniranje mozga.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti