Pušenje doslovno smanjuje mozak

Pušenje doslovno smanjuje mozak

Pušenje doslovno smanjuje mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, otkrivaju da pušenje može smanjiti mozak. Kada su uspoređivali cerebralni korteks (kora velikog mozga) pušača i nepušača, otkrili su da pušači imaju tanji korteks, u odnosu na nepušače.

Također, otkrili su da svakom godinom pušenja se korteks sve više smanjuje, što znači da će mozak pušača definitivno osjetiti prednosti nakon prestanka pušenja.

Korteks sudjeluje u razmišljanju, a vrlo je važan za funkcije mozga, kao što su pažnja i prostorno rasuđivanje. Stoga tanji korteks znači slabije sposobnosti fokusiranja i prostornog orijentiranja. Zapravo, osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, imaju tanji korteks, u odnosu na njihove vršnjake, koji ne pate od Alzheimerove bolesti.

Dobra vijest je da se korteks može regenerirati. U istraživanju su znanstvenici ustanovili da se bivšim pušačima korteks gotovo potpuno regenerira i vrati u prvobitni oblik nakon 25 godina nepušačkog života.

Znanstvenicima još uvijek nije jasno na koji točno način cigarete stanjuju korteks, ali vjeruju da su za je za to zaslužan nikotin, kao i drugi kemijski spojevi koji oštećuju pluća. Oslabljena funkcija pluća znači manji dotok kisika u svaki dio tijela, uključujući i mozak.

Prestanak pušenja i usvajanje zdravih životnih navika, naročito uvođenje redovite tjelovježbe i zdrave prehrane, će pomoći u prevenciji bolesti cjelokupnog organizma, a ujedno će i pospješiti funkcioniranje mozga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti