Ljute papričice mogu produljiti životni vijek

Ljute papričice mogu produljiti životni vijek

Ljute papričice mogu produljiti životni vijek
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje svakodnevno konzumiraju ljute papričice, imaju manji rizik od nastanka niza bolesti i prijevremene smrti, otkriva nam to novo istraživanja američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ.

Ljute papričice sadrže niz aktivnih spojeva, od kojih je kapsaicin najpoznatiji zbog svojih antioksidacijskih, protuupalnih i antikancerogenih svojstava. Svakodnevnim konzumiranjem ljutih papričica ćete smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka, bolesti respiratornog sustava i srčanih bolesti.

Najzdravije poznato bilje i začine, među kojima je i ljuta papričica, možete potražiti u članku 10 najzdravijih začina koje morate imati u kuhinji.

Svi ljuti začini imaju dobro djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, ali i začini, kao što su kurkuma, đumbir ili cimet, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Jun Lv.

Ovo nije prvo istraživanje koje ukazuje na pozitivno djelovanje ljutih papričina na zdravlje cjelokupnog organizma. Prethodna istraživanja su pokazala da ljute papričice smanjuju razinu slobodnih radikala i jačaju imunitet. Preliminarna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su pokazala da ljute papričice potiču sagorijevanje stanica masti.

Stručnjaci savjetuju da ljute papričice definitivno uvedete u svakodnevnu prehranu. Jedite ih što češće svježe jer su one djelotvornije u zaštiti od bolesti, u odnosu na sušene, konzervirane i termički obrađene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti