Ekstra djevičansko maslinovo ulje snižava kolesterol i šećer

Ekstra djevičansko maslinovo ulje snižava kolesterol i šećer

Ekstra djevičansko maslinovo ulje snižava kolesterol i šećer
  • Objavljeno: Subota, 22.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada ga uspoređujemo s drugim vrstama ulja, ekstra djevičansko maslinovo ulje vjerojatno ima najbolje djelovanje na razinu šećera i lošeg kolesterola u krvi. Upravo to objašnjava zašto osobe, koje prate mediteranski tip prehrane, imaju manji rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, ističu talijanski znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition and Diabetes.

Znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 25 zdravih odraslih osoba, koje prate mediteranski tip prehrane. Svim sudionicima su nakon jednog obroka dali dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a nakon drugog dvije žlice biljnog ulja. Prije i dva sata nakon svakog obroka su mjerili razinu kolesterola i šećera u krvi svih sudionika.

Rezultati su pokazali da uzimanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja nakon obroka može pomoći u regulaciji razine šećera, inzulina i lošeg kolesterola u krvi. Na taj način ekstra djevičansko maslinovo ulje direktno sudjeluje u prevenciji krvnih ugrušaka, ateroskleroze i srčanog udara.

Snižavanje razine kolesterola i glukoze u krvi odmah nakon jela je korisno za prevenciju negativnog djelovanja glukoze i kolesterola na kardiovaskularni sustav, izjavio je voditelj istraživanja prof. Francesco Violi.

Bolesti kardiovaskularnog sustava su vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije (World Health Organization), godišnje diljem svijeta oko 17.5 milijuna ljudi umire od bolesti kardiovaskularnog sustava, najčešće su to srčani i moždani udar.

Rezultati istraživanja su, ističu znanstvenici, preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti