Lupus i rizik za bolesti srca

Lupus i rizik za bolesti srca

Lupus i rizik za bolesti srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sistemski lupus eritematosus ili jednostavnije lupus se javlja kada se imuni sistem pogrešno usmjerava i napada vlastito tkivo. Najčesći simptomi su bolni, otečeni zglobovi, umor i kožni osip, no lupus može oštetiti mnoge dijelove tijela, uključujući i srce i krvne žile.

Procijenjeno je da odrasli s lupusom imaju 5 do 9 puta viši rizik za razvoj bolesti srca u usporedbi s općom populacijom.

U novoj studiji istraživači su našli da samo 31% od 226 pacijenata s lupusom shvaćaju svoju bolest kao rizik za razvoj bolesti srca, a čak 58% kažu da ih njihov doktor nije nikad savjetovao o tom riziku. Navedeni rezultati su objavljeni u Časopisu Arthtritis & Rheumatism.

Nije potpuno jasno da li većina pacijenata doista nije nikad razgovarala s doktorom o navedenom problemu navodi vodeći istraživač dr. Lisabeth V. Scalzi (pacijenti su ispunili upitnike o njihovim prijašnjim interakcijama s doktorima). A rezultati pokazuju da razgovor i savjetovanje s doktorom znači veliku razliku u saznanjima pacijenata o njihovim rizicima za razvoj bolesti srca.

Pacijenti u studiji koji su rekli da su njihovi doktori pričali s njima o bolestima srca su imali dva puta više znanja o lupusu kao rizičnom faktoru za bolesti srca i čak tri puta veću šansu da će uočiti sebe kao rizičnu skupinu u odnosu na druge pacijente. Uz to najmlađi pacijenti u studiji (mlađi od 37) su čak četiri puta svjesniji od starije skupine (stariji do 52) da je lupus povezan s rizikom oboljenja od bolesti srca.

Ovo se dogodilo usprkos činjenici de je kod mlađih pacijenata manja šansu da su o navedenom pričali sa svojim doktorom. Tako de je Spatzi pretpostavila da su mnoge informacije s interneta ili drugih medija.

Preporuka je da mlađi ljudi s lupusum razgovaraju sa svojim doktorima o problemima vezaniim za povišen rizik od bolesti srca i informiraju se o kontroli ostalih faktora rizika za nastanak bolesti srca koje mogu dodatno imati kao povišen krvni tlak, visok kolesterol ili višak kilograma.

Kada su upitani doktori zašto ne razgovaraju sa svojim pacijentima o navedenim rizicima Scalzi opisuje da je jedan od razloga vjerovatno vremenski pritisak trajanja pregleda (15 min.) Također u slučaju liječnika opće medicine mnogi nisu specijalizirani za liječenje lupusa te nisu svjesni svih komoplikacija koje mogu doći u obzir.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti