Njemačka: Kontroverze oko eutanazije

Njemačka: Kontroverze oko eutanazije

Njemačka: Kontroverze oko eutanazije
  • Objavljeno: Srijeda, 02.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

"Upravo je nevjerojatno da se jedan bivši ministar u javnosti producira s jednim takvim uređajem", kazala je ministrica zdravstva Ulla Schmidt oštro kritizirajući javni istup bivšeg ministra i demokršćanskog političara.

Ona je ukazala na potrebu pojačane javne rasprave oko pitanja eutanazije i pokretanja programa pomoći za pogođene, ali u "institucionalnim okvirima". Ogorčenje postupkom bivšeg hamburškog ministra-senatora pravosuđa Rogera Kuscha koji je u ponedjeljak priznao da je jednoj 79-godišnjankinji pružio pomoć pri eutanaziji te je time htio javno ukazati na tu problemetiku u međuvremenu su izrazili i medicinari.

Predsjednik Njemačke liječničke komore Joerg-Dietrich Hoppe smatra da iza Kuschova ponašanja stoji potreba za sakupljanjem političkih bodova, što je u slučaju osjetljivog pitanja eutanazije nedopustivo.

"Odvratno je i duboko odbojno na koji je način jedan narcisoidni cinik iskoristio samoću i nemoć jedne osobe samo da bi sebe doveo u središte pozornosti", ustvrdio je Hoppe.
Roger Kusch, koji je i tijekom svog mandata kao ministar za pravosuđe zbog navodne homoseksualne veze s hamburškim gradonačelnikom Oleom von Beustom izazivao pažnju javnosti, prije nekoliko mjeseci javnosti je predstavio uređaj koji bi pacijentima pomogao pri samoubojstvu.

Zbog pomoći u samoubojstvu 79-godišnjakinje iz Wuerzburga tamošnje tužilaštvo razmatra mogućnost pokretanja istražnog postupka protiv Kuscha. Nekoliko saveznih pokrajina u međuvremenu je neovisno od slučaja Kusch pokrenulo inicijativu za zakonskom regulacijom eutanazije bolesnika. "Tko iz materijalnih interesa pruži pomoć pri eutanaziji mora biti kažnjen", rekao je ministar praosuđa savezne pokrajine Baden-Wuerttenberg Ulrich Goll koji je inicijativu za pokretanjem zakonske promjene predstavio u gornjem domu parlamenta, Bundesratu.

On je ustvrdio da cilj zakonske inicijative nije osuda pomoći pri eutanaziji nego sprječavanje zlouporabe.

"Nama nije cilj da osobe poput dušebrižnika ili liječnika koje iz humanih razloga pomažu osobama koje su odlučile napustiti ovaj svijet budu jednom nogom u zatvoru samo zato jer pomažu drugima", zaključio je Goll.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti