Mačke su prijetnja zdravlju odraslih

Mačke su prijetnja zdravlju odraslih

Mačke su prijetnja zdravlju odraslih
  • Objavljeno: Utorak, 03.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za djecu, mačke su odlične. Mogu osnažiti imunološki sustav te zaštititi od budućih alergija. Međutim, kod odraslih ljudi mačka može uzrokovati imunološke reakcije kao što su kihanje, svrbež očiju i otežano disanje.

Novo istraživanje je pokazalo da odrasle osobe, koje pate od astme ili alergija, ne bi trebale uzimati mačku, pogotovo ukoliko ju nikada prije nisu imale.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su ispitali više od 6 000 odraslih Europljana. Proučavali su ih 9 godina te su im u dva navrata radili testove krvi. Rezultati su pokazali da ljudi, koji su imali mačku u djetinjstvu u svojoj krvi imaju razvijena antitijela protiv mačje peruti. Međutim, oni koji nikada nisu imali mačku, nemaju razvijena antitijela te je za njih najbolje da ne posjeduju mačku.

Kod djece je rizik osjetljivosti na mačke manji nego kod odraslih.


Istraživanjem se pokazalo da je najgore mačke pustiti u spavaću sobu. Naime, odrasle osobe, koje nisu puštale mačke u spavaću sobu, su bile puno manje osjetljive.

Ukoliko zbilja želite posjedovati mačku, najbolje bi bilo da ju držite što više izvan doma i kupate barem jednom tjedno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti