Crveno meso kao uzrok raka

Crveno meso kao uzrok raka

Crveno meso kao uzrok raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.01.2012.
  • Broj pregleda: 2.744
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Američki znanstvenici su ustanovili da ljudi, koji jedu previše crvenog mesa, imaju povećan rizik od nastanka raka bubrega.

Istraživanje je provedeno na 500 000 ljudi srednje dobi. Sudionike su anketirali o prehrambenim navikama, uključujući i potrošnju mesa, a potom su njihovo zdravlje pratili 9 godina. Tijekom praćenja je 1 800 njih oboljelo od raka bubrega. Oboljeli su jeli više od 100g crvenog mesa dnevno.

Iako je crveno meso važan izvor željeza i proteina, nije zdravo pretjerivati s konzumacijom crvenog mesa.

"Ne biste trebali u potpunosti prestati jesti crveno meso, samo ga jedite u ograničenim količinama", izjavio je za Reuters Health dr. Muhamed El-Faramawi.

Znanstvenici preporučuju da izbjegavate konzumaciju prerađenog mesa, a umjesto njega više jedite meso peradi i morskih plodova.

Meso s roštilja, žara i djelomično obrađeno meso u mikrovalnoj pećnici u sebi ima najviše kemikalija, stoga se preporuča da takve vrste pripreme mesa što manje koristite.

Znanstvenici su također otkrili da crveno meso uzrokuje samo određene vrste raka bubrega i to ne kod svih ljudi. Njihov cilj je nastaviti istraživanje kako bi došli do svih potrebnih informacija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti