Crveno meso kao uzrok raka

Crveno meso kao uzrok raka

Crveno meso kao uzrok raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su ustanovili da ljudi, koji jedu previše crvenog mesa, imaju povećan rizik od nastanka raka bubrega.

Istraživanje je provedeno na 500 000 ljudi srednje dobi. Sudionike su anketirali o prehrambenim navikama, uključujući i potrošnju mesa, a potom su njihovo zdravlje pratili 9 godina. Tijekom praćenja je 1 800 njih oboljelo od raka bubrega. Oboljeli su jeli više od 100g crvenog mesa dnevno.

Iako je crveno meso važan izvor željeza i proteina, nije zdravo pretjerivati s konzumacijom crvenog mesa.

"Ne biste trebali u potpunosti prestati jesti crveno meso, samo ga jedite u ograničenim količinama", izjavio je za Reuters Health dr. Muhamed El-Faramawi.

Znanstvenici preporučuju da izbjegavate konzumaciju prerađenog mesa, a umjesto njega više jedite meso peradi i morskih plodova.

Meso s roštilja, žara i djelomično obrađeno meso u mikrovalnoj pećnici u sebi ima najviše kemikalija, stoga se preporuča da takve vrste pripreme mesa što manje koristite.

Znanstvenici su također otkrili da crveno meso uzrokuje samo određene vrste raka bubrega i to ne kod svih ljudi. Njihov cilj je nastaviti istraživanje kako bi došli do svih potrebnih informacija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti