Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život

Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život

Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vaše osiguranje za dugovječnost bi mogla biti velika stražnjica i velika bedra.

Previše abdominalnih masnih stanica čini se da povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, dok nakupljanje istih oko stražnjice i gornjih dijelova nogu izgleda da smanjuje razvoj istih.

Tako su Michael Jensen iz Mayo klinike u Minnesoti i kolege odlučili prepisati posebnu prehranu skupini muškaraca i žena tijekom osam tjedana, kako bi vidjeli kako razina masnih stanica raste u njihovim tijelima.

Mjerili su im razinu tjelesnih masnih stanica prije i poslije istraživanja, a rezultat toga je da je prehrana u prosjeku rezultirala sa skoro 3 kilograma dodatnih masnih stanica u gornjem dijelu tijela te s 1,5 kilograma dodatnih masnih stanica u donjem dijelu tijela.

No, tu je bila i upečatljiva razlika u tome što su masne stanice oko želudca i srca rasle slično u veličini, ali ne i po broju proizvodnje proteina koji sintetiziraju masnoću.

Obrnuto je vrijedilo za bedrene masne stanice, koje su porasle u broju, ali se nisu povećavali u obujmu.

Jensen je rekao kako rezultati izazivaju koncept da broj masnih stanica u tijelu ostaje stabilan kod odraslih osoba.

Oni također podržavaju ideju da povećan kapacitet za proizvodnju masnih stanica donjeg dijela tijela stvara neki oblik zaštite za gornji dio tijela i potencijalno pomaže u sprječavanju bolesti.

Najnovija saznanja pomažu objasniti prednosti ako imate kruškolik oblik tijela.

U budućnosti, lijekovi koji mijenjaju način na koji se pohranjuju masne stanice oko tijela, mogli bi se koristiti u borbi protiv srčanih i drugih bolesti.

Prošlogodišnje dansko istraživanje na 3.000 ljudi pokazalo je kako muškarci i žene koji imaju bedra u opsegu šira od 60 centimetara imaju manji rizik od razvoja bolesti srca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti