Manjak sna upola smanjuje gubitak masnog tkiva

Manjak sna upola smanjuje gubitak masnog tkiva

Manjak sna upola smanjuje gubitak masnog tkiva
  • Objavljeno: Subota, 09.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako premalo spavate, gubite doslovno upola manje masnog tkiva.

Preskakanje spavanja čini se kako poboljšava proizvodnju hormona koji suzbija procese u tijelu koji su dogovorni za fizičke aktivnosti i izgaranje masnoća, a istovremeno povećava glad.

Istraživanje je obuhvatilo 10 zdravih dobrovoljaca koji imaju prekomjernu težinu, kroz vremensko razdoblje od četiri tjedna. Kroz prva dva tjedna bilo im je dozvoljeno spavati do 8,5 sati, a druga dva tjedna do 5,5 sati.

U istraživanju su prosječno spavali 7 sati i 24 minute u prvom dijelu i 5 sati i 14 minuta u drugom dijelu.

Kad su se dovoljno naspavali, gotovo polovica od 3kg koje su izgubili u prosjeku u tom razdoblju bila je masnoća, to jest točnije 1,4 kg.

No kada im je spavanje bilo ograničeno, taj udio je pao za petinu, iliti 0.6 kg. Ostatak je u oba slučaja bila uglavnom mišićna masa.

Nije bilo razlike u ukupnom mršavljenju između dvotjednih razdoblja.

Plamen Penev, voditelj istraživanja i profesor medicine na Sveučilištu u Chicagu, je objasnio: „Ako je vaš cilj izgubiti masno tkivo, preskakanje spavanja vam je čisti autogol."

„Manjak sna, ponašanje koje je sveprisutno u modernom društvu, čini se da kompromitira  napore za gubljenje masnog tkiva preko dijete. U našem istraživanju, gubitak masnog tkiva se smanjio za 55 posto."

Manjak sna potiče proizvodnju hormona grelina, otkrili su istraživači.

Autori istraživanja napominju kako veće razine grelina mogu „smanjiti potrošnju energije, potaknuti glad i unos hrane, poticati zadržavanje masnoća te povećati jetreno stvaranje glukoze za podršku dostupnosti glukoze tkivima koja ovise o njemu."

„U našem eksperimentu, manjak sna je bio popraćen sličnim uzorkom povećanja gladi i smanjenja oksidacije masnog tkiva."

Tijekom istraživanja, istraživači su postavili volontere na strogu dijetu od oko 1450 kalorija dnevno, ili oko 90 posto potrebnog dnevnog iznosa za održavanje stalne težine.

Istraživači su predvidjeli, da su u realnim okolnostima volonteri imali pristup dodatnoj hrani te tako bili u mogućnosti djelovati na njihov osjećaj povećane gladi za vrijeme spavanja za vrijeme ograničenog razdoblja istraživanja, razlike u gubitku masnog tkiva bi bile još veće.

Prof Penev je zaključio da ljudi  „ne bi smjeli zanemarivati kvalitetan san za vrijeme dijete."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti