Hrana koju dijabetičari trebaju obavezno jesti

Hrana koju dijabetičari trebaju obavezno jesti

Hrana koju dijabetičari trebaju obavezno jesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijabetes tipa 2 postaje globalan problem. Naime, statistička istraživanja su pokazala da je broj osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2, iz godine u godinu sve veći.

Osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, imaju povećan rizik od nastanka niza bolesti, pogotovo bolesti kardiovaskularnog sustava. Veliki broj ljudi svakodnevno prekomjerno unosi jednostavne šećere, zbog čega tijelo nakon nekog vremena ne može normalno proizvoditi inzulin. Istraživanja su pokazala da dijabetičari trebaju povećati unos određenih namirnica kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti, oštećenja živaca, slabog vida i oštećenja bubrega.

Borovnice

Nekoliko istraživanja je pokazalo da borovnice mogu pospješiti osjetljivost tijela na inzulin. Borovnice bi trebale unositi sve osobe, nevezano uz to pate li od dijabetesa ili ne. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevnim unosom borovnica rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 možete smanjiti za čak 33%.

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže u regulaciji razine šećera. Osobe, koje piju oko 3 šalice šećera dnevno, rjeđe doživljavaju nagle promjene razine šećera i imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Čokolada

Tamna čokolada pospješuje osjetljivost tijela na inzulin. No, tamnu čokoladu trebate konzumirati umjereno. Većina stručnjaka se slaže da je dovoljno konzumirati 2 do 3 kockice tamne čokolade dnevno.

Jabučni ocat

Istraživanja su pokazala da osobe, koje prije svakog obroka unesu 2 žlice jabučnog octa, ne doživljavaju nagle promjene razine šećera u krvi. Prema japanskim znanstvenicima, za pozitivno djelovanje jabučnog octa je zaslužna octena kiselina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti