ADHD kod tinejdžera uzrokuje depresiju

ADHD kod tinejdžera uzrokuje depresiju

ADHD kod tinejdžera uzrokuje depresiju
  • Objavljeno: Subota, 09.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) u djetinjstvu vodi do povećanih izgleda za razvoj depresije u tinejdžerskoj dobi.

Tinejdžeri s dijagnosticiranim ADHD-om za vrijeme djetinjstva imaju također veću vjerojatnost da će razviti suicidalne tendencije, otkrili su znanstvenici na Sveučilištu u Marylandu.

U istraživanju su pregledali 248  tinejdžera, u starosti od devet do osamnaest godina, od kojih je kod polovice dijagnosticiran ADHD u vremenu dok su još bili djeca. Kod onih s dijagnosticiranim stanjem pronađen je veći rizik za razvoj depresije.

Jedna od osam osoba s ADHD-om (12 posto) smislila je određeni „plan za samoubojstvo".

Istraživači su zaključili: „Naši rezultati pokazuju da su djeca s ADHD-om pod visokim rizikom za jednu ili povratne epizode adolescentne depresije i moguće suicidalno ponašanje," čak i nakon što su i drugi faktori uzeti u obzir.

Prošli tjedan istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu su priopćili kako su uspjeli identificirati genetsku osnovu za ADHD kod jedne od šest osoba koje su dijagnosticirane s istom. O svemu ste mogli i čitati na našem portalu prošlog petka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti