Marihuana i rak testisa

Marihuana i rak testisa

Marihuana i rak testisa
  • Objavljeno: Utorak, 10.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 369 muškaraca u dobi od 18 do 44 godine, koji su imali dijagnosticiran rak testisa, kao i 979 muškaraca koji nisu imali rak.

Otkrili su da je upotreba kanabisa značajan čimbenik rizika za rak testisa, neovisno o drugim čimbenicima rizika poput bolesti u obitelji, pušenja cigareta i konzumacije alkohola.

Otkrilo se da je pušenje kanabisa u vrijeme postavljanja dijagnoze bilo povezano sa 70% većim rizikom za rak testisa, i muškarci koji su pušili kanabis najmanje jedanput tjedno ili su koristili kanabis duži vremenski period suočavali su se sa dvostruko većim rizikom u usporedbi sa ljudima koji nikada nisu pušili kanabis.

Autor ovog istraživanja, dr. Stephen Schwartz, epidemiolog i član odjela za javnozdravstvene znanosti u Centru za istraživanje raka „Fred Hutchinson“, komentirao je: „Naše istraživanje nije prvo koje upozorava na to da su neki aspekti životnog stila muškaraca ili okoliša čimbenici rizika za rak testisa, no prvo je koje je ispitivalo upotrebu marihuane.“

Dodao je da bi, makar se malo zna o dugotrajnim posljedicama pušenja kanabisa, „u nedostatku sigurnijih informacija, odluku o rekreativnom pušenju marihuane trebalo shvatiti kao rizik za zdravlje“.

Rak testisa nije toliko čest, no njegova zloćudnost je u tome što zahvaća dječake, mladiće ili mlađe muškarce u dobi od 15 do 40 godina života.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti