Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Med pobjeđuje afte!

Med pobjeđuje afte!

Med pobjeđuje afte!
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2014.
  • Broj pregleda: 508
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Afte u ustima mogu uzrokovati nepodnošljive bolove i mogu otežati pričanje i jedenje. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Quintessence International, otkriva da postoji jedan potpuno jednostavan i učinkovit način da izliječite afte, i to bez korištenja kortikosteroidnih krema.

U istraživanje su sudjelovale 94 osobe koje su patile od afti. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. jedna grupa je afte liječila medom, a druga kortikosteroidnom kremom.

Pripremite smoothie od kakaa i meda!

Svi sudionici su afte trebali mazati nakon svakog jela u razdoblju od 8 dana ili u međuvremenu prestati s mazanjem ako je afta u potpunosti zarasla. Također su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o razini boli i simptomima općenito.

Rezultati su pokazali da su sudionici, koji su koristili med, osjećali smanjenje simptoma već nakon 3 do 5 dana. Također su ustanovili da se upala puno brže smanjila i da se veličina afti počela smanjivati ranije nego kod sudionika koji su koristili kortikosteroidne kreme.

Prethodna istraživanja su pokazala da med ima protuupalno i analgetsko djelovanje, zbog čega je učinkovit u liječenju afti, ali i drugih problema s kožom, kao što su akne, prištići, ogrebotine, porezotine i žuljevi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti