Med pobjeđuje afte!

Med pobjeđuje afte!

Med pobjeđuje afte!
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Afte u ustima mogu uzrokovati nepodnošljive bolove i mogu otežati pričanje i jedenje. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Quintessence International, otkriva da postoji jedan potpuno jednostavan i učinkovit način da izliječite afte, i to bez korištenja kortikosteroidnih krema.

U istraživanje su sudjelovale 94 osobe koje su patile od afti. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. jedna grupa je afte liječila medom, a druga kortikosteroidnom kremom.

Pripremite smoothie od kakaa i meda!

Svi sudionici su afte trebali mazati nakon svakog jela u razdoblju od 8 dana ili u međuvremenu prestati s mazanjem ako je afta u potpunosti zarasla. Također su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o razini boli i simptomima općenito.

Rezultati su pokazali da su sudionici, koji su koristili med, osjećali smanjenje simptoma već nakon 3 do 5 dana. Također su ustanovili da se upala puno brže smanjila i da se veličina afti počela smanjivati ranije nego kod sudionika koji su koristili kortikosteroidne kreme.

Prethodna istraživanja su pokazala da med ima protuupalno i analgetsko djelovanje, zbog čega je učinkovit u liječenju afti, ali i drugih problema s kožom, kao što su akne, prištići, ogrebotine, porezotine i žuljevi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti