Meditacija pomaže u borbi protiv ADHD-a i Alzheimerove bolesti

Meditacija pomaže u borbi protiv ADHD-a i Alzheimerove bolesti

Meditacija pomaže u borbi protiv ADHD-a i Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici tvrde da meditacija može pomoći smanjiti simptome ADHD-a i Alzheimerove bolesti.

Revolucionarno istraživanje je pokazalo kako drevna tehnika opuštanja može "isključiti" moždana područja povezana s nizom psihijatrijskih poremećaja.

Znanstvenici se nadaju kako će rezultati objasniti kako neurološke bolesti funkcioniraju te tako ubrzati razvoj učinkovitog liječenja.

Prošla istraživanja su pokazala kako je meditacija, koja je postala jako popularna posljednjih godina, pomogla ljudima da prestanu pušiti, da se lakše nose s rakom, pa čak i spriječiti psorijazu.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Yale sada vjeruju kako mogu pomoći ljudima da budu sretniji i ostanu usredotočeni, a samim time uspore pojavu demencije.

"Sposobnost meditacije da pomogne ljudima da postanu svjesni ovog trenutka je dio filozofske i kontemplativne prakse već tisućama godina," Daily news prenosi izjavu vodećeg istraživača Judsona Brewera.

"S druge strane, obilježja mnogih oblika duševnih bolesti je zaokupljenost vlastitim mislima, stanje na koje meditacija očito ima utjecaj."

"To nam opet daje dobre dokaze kako bi neuronski mehanizmi trebali funkcionirati na kliničkoj osnovi."

Tijekom istraživanja su praćeni i iskusni i neiskusni meditanti koji su se bavili s tri različite tehnike meditacije.

Detaljne snimke mozga pokazale su da iskusni meditanti imaju smanjenu aktivnost u području mozga koji je povezan sa smanjenom pažnjom i poremećajima kao što su tjeskoba, poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, pa čak i nakupljanjem beta amiloid plakova koje se događa kod Alzheimerove bolesti.

Smanjena aktivnost u tom području mozga, pojavljivala se bez obzira na vrstu meditacije te također za vrijeme odmora, sugerirajući da su iskusni meditanti manje podložni bolestima kao što su autizam ili shizofrenija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti