Fizička aktivnost može poboljšati kvalitetu sna

Fizička aktivnost može poboljšati kvalitetu sna

Fizička aktivnost može poboljšati kvalitetu sna
  • Objavljeno: Subota, 26.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako vježbate najmanje 150 minuta tjedno, znatno bolje ćete spavati i imati osjećaj budnosti tijekom dana.

Istraživanjem provedenim na više od 2.600 muškaraca i žena, u dobi od 18 do 85, utvrđeno je da 150 minuta tjedno umjerene do snažne aktivnosti, pruža izvanrednih 65 posto poboljšanja u kvaliteti sna.

Ispitanici su također izjavili kako su se osjećali manje pospanima tijekom dana, u usporedbi s onima s manje fizičke aktivnosti.

Primjera radi, nedavno je provođeno istraživanje među odraslim osobama u Sjedinjenim Američkim Državama i utvrđeno je kako oko 35 do 40 posto stanovništva ima problema sa spavanjem ili pospanošću tijekom dana.

"U početku smo se koristili sa smjernicama fizičkih aktivnosti za kardiovaskularno zdravlje, no čini se kako te smjernice mogu imati svoj učinak i na drugim područjima zdravstva," Top News prenosi izjavu jednog od autora istraživanja prof. Brada Cardinala s Oregon State sveučilišta.

"Sve više znanstveni dokazi ohrabruju kako redovita tjelesna aktivnost može poslužiti kao ne-farmaceutska alternativa za poboljšanje spavanja."

Nakon što su uzeli u obzir dob, BMI (Isprobaj BMI kalkulator), zdravstveno stanje, pušenje i depresiju, relativni rizik da sudionici često osjećaju da im se spava tijekom dana u odnosu na ne pretjeran osjećaj pospanosti tijekom dana, pao je za 65 posto kada su se sudionici držali smjernica za fizičku aktivnost.

Slični rezultati su utvrđeni i za grčeve u nogama za vrijeme spavanja (68 posto manja vjerojatnost), a i za poteškoće u koncentraciji kada imaju osjećaj umora (45 posto smanjenja).

Glavni autor istraživanja prof. Paul Loprinzi sa Sveučilišta Bellarmine, ističe kako je ovo prvo istraživanje koje ispituje odnos između fizičke aktivnosti i sna, s tim da se koristi nacionalno reprezentativni uzorak odraslih osoba svih dobi.

"Naši rezultati pokazuju vezu između redovite tjelesne aktivnosti i percepcije pospanosti tijekom dana, što sugerira da redovito sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima može pozitivno utjecati na produktivnost pojedinca na poslu, ili u slučaju studenata i školaraca, utjecati na njihovu sposobnost da pomno prate predavanja," ističe prof. Loprinzi.

Za kraj profesor dodaje kako potrošači trebaju zapamtiti da vježbanje ima niz zdravstvenih koristi, a od sada one mogu uključivati ​​i osjećaj dodatne pozornosti i budnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti