Meditacija pomaže u ublažavanju simptoma depresije

Meditacija pomaže u ublažavanju simptoma depresije

Meditacija pomaže u ublažavanju simptoma depresije
  • Objavljeno: Utorak, 18.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja, ali i otkriva nešto novo, a to je da meditacija može utjecati na svijest pojedinca.

Prethodna istraživanja su pokazala da redovito prakticiranje meditacije pospješuje svijest o samome sebi, koncentraciju i pomaže u prevenciji srčanih bolesti i slabljenja imunološkog sustava.

Redovito prakticiranje meditacije može pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti osobama kojima je to najpotrebnije.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS ONE, su sudjelovale 24 osobe koje nikada prije nisu meditirale. One su polazile tečaj u razdoblju od 2 mjeseca tijekom kojega su svaki dan meditirali 45 minuta.

Znanstvenici su uspoređivali snimke mozga prije i poslije meditacije i ustanovili su da je nakon meditacije dio mozga zaslužan za emocije i percepciju deblji. Takve promjene jačaju psihološku otpornost pojedinca na anksioznost i depresiju.

Meditacija je nešto što možete raditi bilo gdje, samo je potrebno malo prakse. Najbolje bi bilo da meditirati naučite uz pomoć stručnjaka, a kasnije to možete raditi i samostalno u udobnosti vlastitog doma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti