Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Meditacija zaustavlja žudnju za hranom

Meditacija zaustavlja žudnju za hranom

Meditacija zaustavlja žudnju za hranom
  • Objavljeno: Utorak, 25.02.2014.
  • Broj pregleda: 386
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Eating Behaviors, otkriva da svakodnevna meditacija može spriječiti nastanak i pomoći kod svladavanja žudnje za hranom.

U istraživanju je sudjelovalo 70 pretilih muškaraca i žena u dobi od 18 do 75 godina. Oni su meditirali 8 minuta dnevno u razdoblju od 8 tjedana. Sudionici su učili kako meditirati i kako meditaciju upotrijebiti za smanjenje stresa, tuge i dosade.

Nakon nekog vremena je meditacija počela davati rezultate. Kada su sudionici osjetili žudnju za hranom, uspjeli su preuzeti vlast nad svojim emocijama i kontrolirati osjećaj gladi koji je bio lažan.

Pročitajte vodič kroz meditaciju za početnike!

Samo mali broj sudionika je primijetio smanjenje suvišnih kilograma, ali su primijetili rjeđe promjene raspoloženja i bolju kontrolu nad vlastitim mislima.

"Meditacija sama po sebi nije dovoljna za mršavljenje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Shawn N. Katterman i dodala kako "meditacija je samo jedan korak u procesu mršavljenja jer omogućuje da prepoznamo kada je u pitanju emocionalna, a ne fizička glad."

Ljudsko tijelo na stres može reagirati na različite načine, a jedan od njih je i žudnja za masnom i slatkom hranom. Upravo zbog toga je samokontrola ključna.

Isprobajte meditaciju i vizualizaciju za tijelo i um!

Svakodnevna meditacija vam može pomoći da kontrolirate vlastite emocije i na taj način smanjite žudnju za hranom i otkrijete što ju potiče. Jednom kada ustanovite što se točno krije iza žudnje za hranom, bolje ćete razumjeti vlastito ponašanje i moći ćete ga kontrolirati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti