Koliko šećera zapravo unosimo?

Koliko šećera zapravo unosimo?

Koliko šećera zapravo unosimo?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology, otkriva da podcjenjujemo količinu šećera koju unosimo.

U istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije je sudjelovalo 2000 ljudi. Oni su trebali pogoditi točnu količinu šećera koja se nalazi u voćnim sokovima, gaziranim sokovima i frapeima.

Provjerite kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi!

Rezultati su pokazali da su sudionici krivo procijelini količinu šećera. Naime, oni su pretpostavili da sokovi i frapei sadrže čak 48% manje šećera nego što uistinu sadrže.

Najviše su pogriješili u procjeni količine šećera u soku od šipka. Oni su procijenili da sok od šipka sadrži čak 550% manje šećera nego što uistinu sadrži.

"Šećer je šećer, bez obzira na to u kojem obliku je", izjavio je voditelj istraživanja prof. Naveed Sattar i dodao kako "voćni sokovi neće naškoditi vašem zdravlju ako ih konzumirate u umjerenim količinama, a to je najviše 50ml dnevno."

Gotovo 25% ukupnog unosa kalorija unosimo putem zaslađenih sokova. S obzirom da je smanjenje unosa kalorija ključno za mršavljenje, jedan od najlakših načina da to postignete jest da umjesto sokova pijete vodu ili nezaslađene čajeve.

Saznajte koje voće sadrži najviše šećera!

Znanstvenici ističu da se šećer nalazi i u namirnicama koje nisu slatke, stoga je potrebno pažljivo čitati sastav proizvoda. Neki sokovi ne sadrže dodane šećere i oni su uvijek najbolji izbor, ali ne trebaju biti temelj hidratacije vašeg tijela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti