Vegetarijanskom prehranom protiv visokog krvnog tlaka?

Vegetarijanskom prehranom protiv visokog krvnog tlaka?

Vegetarijanskom prehranom protiv visokog krvnog tlaka?
  • Objavljeno: Srijeda, 26.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vegetarijanska prehrana donosi brojne prednosti za zdravlje, a neke od najpoznatijih su smanjenje suvišnih kilograma, smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa.

Neka istraživanja su pokazala da vegetarijanska prehrana pomaže u održavanje zdrave razine krvnog tlaka. Ipak, dosadašnja istraživanja su bila premala i nisu došla do pouzdanih rezultata.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su proučavali zdravlje 21600 osoba koje su imale različite prehrambene navike. Neke osobe su jele meso, a neke su bile na vegetarijanskoj prehrani. Neke su nakon određenog vremena počele konzumirati vegetarijansku prehranu.

Provjerite na što trebaju paziti vegetarijanci!

Mjerenjem krvnog tlaka se dobiju dvije brojke, viša i niža. Ove dvije brojke označavaju sistolički i dijastolički krvni tlak. Sistolički je viši, a dijastolički niži broj, prenosi WebMD.

Kada su znanstvenici mjerili tlak osoba koje konzumiraju vegetarijansku prehranu, ustanovili su da se sistolički tlak smanjio za 7 jedinica, a dijastolički za otprilike 5 jedinica.

Znanstvenici ističu da su ovi rezultati slični onima koje primjećujemo nakon smanjenja unosa soli ili gubitka suvišnih kilograma.

Znanstvenici su proučavali djelovanje različitih oblika vegetarijanske prehrane, uključujući one koje se baziraju na ribljim proizvodima ili one koje se temelje na izbjegavanju svih proizvoda životinjskog porijekla.

Meso nije štetno za zdravlje, ako ga ne jedete u prekomjernim količinama. Ako razmišljate o prelasku na vegetarijanski tip prehrane, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili sve potrebne upute.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti