Mediteranska prehrana pospješuje pamćenje

Mediteranska prehrana pospješuje pamćenje

Mediteranska prehrana pospješuje pamćenje
  • Objavljeno: Subota, 06.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mediteranska prehrana se temelji na povećanom unosu voća, povrća, maslinovog ulja, orašastih plodova i masne ribe, a smanjenom unosu crvenog mesa i zasićenih masti općenito, prenosi EverydayHealth.

Znanstvenici su posljednjih nekoliko godina pratili prehrambene navike i zdravstveno stanje sudionika koji su bili podijeljeni u dvije skupine, ovisno o tipu prehrane. Jedna skupina je pratila mediteranski princip prehrane, a druga skupina je pratila niskomasni tip prehrane.

Skupine, koje su pratile mediteranski tip prehrane, su imale manji rizik od nastanka srčanih bolesti. Također, kada su znanstvenici analizirali njihove kognitivne funkcije, ustanovili su da sudionici, koji prate mediteranski tip prehrane, imaju bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.

Sudionicima su se kognitivne funkcije poboljšale u odnosu na to kakve su bile na početku istraživanja, koje je trajalo pet godina. Iz toga znanstvenici zaključuju da postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se pamćenje pospješilo.

No, znanstvenici ističu da je ključno povećati unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Osim što ima odlično djelovanje na zdravlje i funkcioniranje mozga, to je jedno od najzdravijih dostupnih ulja na svijetu.

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da mediteranski tip prehrane pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma, a ovo istraživanje to potvrđuje. Ključno je povećati unos nezasićenih masnih kiselina putem orašastih plodova i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti