Potočarka može uništiti stanice raka

Potočarka može uništiti stanice raka

Potočarka može uništiti stanice raka
  • Objavljeno: Petak, 05.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici već dugo pokušavaju otkriti na koje se sve načine može zaustaviti širenje stanica raka i potaknuti stanice raka da počnu uništavati same sebe. Procjenjuje se da je čak 30 do 40% slučajeva raka zapravo posljedica nezdrave prehrane.

Većina ljudi zna da povrće, kao što su brokula, karfiol i kupus ima antikancerogeno djelovanje, ali je manje poznato da potočarka ima takvo djelovanje. Naime, potočarka će povećati razinu antioksidanata krvotoku. Ona je odličan izvor vitamina A i C, a istovremeno tijelo opsrbljuje vitaminom K.

Uz sve to, potočarka sadrži i karotenoide, nutritivne spojeve koji štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i vid. Antioksidanti su poznati po tome da štite DNA od oštećenja koja mogu nastati u prisutnosti stanica raka.

Znanstvenici su ustanovili da potočarka može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, raka dojke i prostate. Također, postoje dokazi da potočarka može usporiti rast određenih stanica raka.

U istraživanju znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva je sudjelovalo 60 muškaraca i žena, od kojih je polovica pušača. Oni su trebali u razdoblju od 8 tjedana svakodnevno konzumirati potočarku. Nakon toga su znanstvenici proučavali promjene na DNA stanicama.

Na DNA stanicama je bilo čak 17% manje oštećenja. Razina antioksidanata u krvi se povećala za 33%, a kod pušača su te promjene bile najizraženije.

Uvesti potočarku u svakodnevnu prehranu uistinu nije teško jer se može jesti termički neobrađena kao salata. Potočarku jedite kao bilo koje druge zeleno povrće, ali imajte na umu da se termičkom obradom potočarke može smanjiti razina spojeva koji imaju ljekovita svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti