Mediteranska prehrana za prevenciju dijabetesa?

Mediteranska prehrana za prevenciju dijabetesa?

Mediteranska prehrana za prevenciju dijabetesa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mediteranska prehrana se većinom sastoji od velike količine povrća, voća, maslinovog ulja, cjelovitih žitarica i ribe.

Prema rezultatima istraživanja znanstvenika iz Španjolske, mediteranska prehrana smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.

Provjerite zašto je mediteranska kuhinja najzdravija!

U istraživanju je sudjelovalo 3541 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina. Niti jedan sudionika nije patio od dijabetesa, ali su imali povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, što ujedno povećava i rizik od nastanka dijabetesa.

Sudionici su nasumce podijeljeni u 3 grupe i svaka grupa je imala drugačiji tip prehrane. Tako je jedna grupa povećano unosila maslinovo ulje, druga orašaste plodove, a treća pratila program prehrane s malo masti.

Nakon 4 godine su svi sudionici povećali unos povrća, voća i ribe, a izbjegavali su slatkiše, maslac i suhomesnate proizvode. Niti jedan sudionik nije smanjio ili povećao ukupan dnevni unos kalorija, kao ni fizičku aktivnost.

Na kraju istraživanja je otkriveno da 273 osobe pate od dijabetesa, njih 101 je bilo iz grupe koja je pratila program prehrane s malo masti, 80 iz grupe koja je povećala unos maslinovog ulja i 92 iz grupe koja je povećala unos orašastih plodova.

Saznajte kako mediteranska dijeta smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti!

Znanstvenici su došli do zaključka da prehrana, koja se temelji na osnovama mediteranske prehrane, može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa.

Prethodna istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana donosi brojne prednosti za zdravlje cjelokupnog organizma i da može produljiti životni vijek.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, prenosi MedicalNewsToday.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti