Vitamin E čuva pamćenje?

Vitamin E čuva pamćenje?

Vitamin E čuva pamćenje?
  • Objavljeno: Petak, 10.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije osobe, koje ne pate od manjka vitamina E u tijelu, imaju manji rizik od nastanka poteškoća s pamćenjem, otkriva nam novo istraživanje znanstvenika iz Finske.

Znanstvenici ističu da su tijelu potrebni različiti oblici vitamina E, koji igra važnu ulogu u procesu pamćenja, prenosi WebMD.

Veliki broj ljudi pati od poremećaja pamćenja, a da to ni ne zna. Neki od simptoma mogu biti zaboravljanje činjenica, događaja i ljudi.

Provjerite može li kakao pospješiti pamćenje!

Prethodna istraživanja djelovanja vitamina E su se većinom fokusirala na jedan oblik vitamina E, poznatiji kao tokoferoli, koji su prisutni u suplementima vitamina E. Ipak, vitamin E dolazi u čak 8 različitih oblika, a dijelimo ih u 2 skupine - tokoferoli i tokotrienoli.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 140 osoba u dobi od 65 godina. Istraživanje je trajalo 8 godina i unutar tog razdoblja su znanstvenici pratili promjene s pamćenjem kod sudionika.

Rezultati istraživanja su pokazali da vitamin E, naročito tokotrienoli, smanjuje rizik od nastanka poremećaja s pamćenjem.

Ipak, znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti