Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin E čuva pamćenje?

Vitamin E čuva pamćenje?

Vitamin E čuva pamćenje?
  • Objavljeno: Petak, 10.01.2014.
  • Broj pregleda: 463
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Starije osobe, koje ne pate od manjka vitamina E u tijelu, imaju manji rizik od nastanka poteškoća s pamćenjem, otkriva nam novo istraživanje znanstvenika iz Finske.

Znanstvenici ističu da su tijelu potrebni različiti oblici vitamina E, koji igra važnu ulogu u procesu pamćenja, prenosi WebMD.

Veliki broj ljudi pati od poremećaja pamćenja, a da to ni ne zna. Neki od simptoma mogu biti zaboravljanje činjenica, događaja i ljudi.

Provjerite može li kakao pospješiti pamćenje!

Prethodna istraživanja djelovanja vitamina E su se većinom fokusirala na jedan oblik vitamina E, poznatiji kao tokoferoli, koji su prisutni u suplementima vitamina E. Ipak, vitamin E dolazi u čak 8 različitih oblika, a dijelimo ih u 2 skupine - tokoferoli i tokotrienoli.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 140 osoba u dobi od 65 godina. Istraživanje je trajalo 8 godina i unutar tog razdoblja su znanstvenici pratili promjene s pamćenjem kod sudionika.

Rezultati istraživanja su pokazali da vitamin E, naročito tokotrienoli, smanjuje rizik od nastanka poremećaja s pamćenjem.

Ipak, znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti